la desescalada

Treball planteja allargar els ertos al setembre en una primera onada

La ministra Díaz s'obre a considerar després de l'estiu una segona pròrroga, fins al desembre

Pimec avisa que el 42% de les empreses industrials faran acomiadaments si no s'allarguen els ertos

david-castro

david-castro / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern deixa la porta oberta a prorrogar fins a final d’any el recolzament públic als expedients de regulació d’ocupació (ertos) de determinats sectors o empreses especialment castigats per la pandèmia, però vol anar amb tacte i no agafar-se els dits. L’actual esquema dels ertos venç a finals de juny i, de moment, el Govern està disposat a considerar algun tipus de pròrroga fins al setembre. Després, a la tornada de l’estiu, es tornaria a considerar la conveniència d’una segona pròrroga fins al desembre.

Aquesta és la proposta que el Ministeri de Treball va formular aquest dimecres als agents socials en la reunió de la Comissió de Seguiment de l’Acord dels erto, segons alguns dels assistents. La proposta va ser valorada com «un pas endavant» per part dels representants sindicals, en la mesura que van veure sobre la taula per primera vegada un compromís del Govern. Per a la patronal, aquest «pas endavant», no obstant, va ser «insuficient» per falta de concreció.

Segons fonts del diàleg social, els representants del Ministeri de Treball no van concretar si la pròrroga fins al setembre seria general o només per a alguns sectors, ni quins serien aquests. Tampoc es va precisar si en aquests ertos «de segona generació» –en expressió de la ministra Yolanda Díaz, aquest dimarts al Senat–, el recolzament públic seria en els mateixos termes que existeix en l’actualitat, o si es rebaixaria l’ajuda que l’Estat presta ara a empreses (en forma de rebaixa de les cotitzacions) i treballadors (l’esquema actual atorga prestació a treballadors que encara no han generat dret a tenir-la i permet als altres no consumir drets per atur ja generat). Tampoc es va precisar en quins termes es podria atendre una segona onada fins a final d’any.

En declaracions a RNE, a primera hora del matí, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, havia confiat a poder arribar a un acord com abans millor en aquesta taula de diàleg per prorrogar els ertos.  «Avui és una evidència que l’empresa i els treballadors volen que s’estenguin més enllà. Quan culminin les tasques de la comissió intersectorial, tindrem un full de ruta per saber quins sectors necessiten aquest acompanyament més enllà del 30 de juny. Sens dubte tinc la clara convicció que hi ha sectors que, per desgràcia, requeriran d’aquest acompanyament», va afegir. El sector turístic apareix com a principal candidat a aquesta mesura, però també la indústria.

Advertència de Pimec

El recolzament públic als ertos és el mecanisme que va disposar el Govern per evitar acomiadaments massius com a conseqüència de la pandèmia. Uns 3,4 milions de treballadors estan o han estat sota la seva empara des de mitjans de març. Ara els empresaris reclamen que se n’ampliï la vigència perquè, com ahir mateix va vaticinar el president de Pimec, Josep González, si no es prorroga aquesta ajuda, el 42% de les empreses industrials catalanes retallaran les seves plantilles una vegada finalitzin els ertos. «Gairebé la meitat de les empreses industrials «faran un ero com hagin acabat els ertos», va vaticinar.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, va insistir aquest dimecres que els ertos han permès eludir el fantasma dels quatre milions d’aturats. «Estem lluny de les xifres a què va arribar l’atur en els mandats anteriors. El 2013, l’atur va arribar a la seva xifra màxima amb una taxa del 27,2% al país. Aquest mes de maig ja han sortit les dades i crec que no arribarem a aquest percentatge».

Amortidor social

Notícies relacionades

Segons la ministra, els ertos són un «amortidor social» que a Espanya han protegit més de 3 milions de treballadors i a Alemanya i Itàlia, més de 10 milions i gairebé 8 milions, respectivament, i que allà no es planteja el debat de quants ertos s’acabaran convertint en eros. «A mi m’entristeix que es facin aquestes formulacions [...] L’empresa té el compromís de mantenir l’ocupació sis mesos», ha recordat la ministra, que ha destacat que ja hi ha 400.000 persones que han sortit dels ertos per reincorporar-se a l’activitat laboral.

Díaz ha afirmat que, en aquests moments, les prestacions d’atur reconegudes en els ertos estan «pràcticament pagades» i ha precisat que hi ha un 2% de procediments que mostren algun tipus de defecte en la seva tramitació.