Després de celebrar l'anunci de Sánchez

El sector turístic urgeix el Govern perquè arribi a acords bilaterals per països

Exceltur aplaudeix l'anunci de Sánchez per concretar una data de tornada i pel missatge a l'exterior

El 'lobby' adverteix que les pèrdues del tancament del sector a l'estiu pujarien a 5.000 milions a la setmana

undefined43278620 barcelona 11 05 2018    barcelona   terrazas de los bares en180727162756

undefined43278620 barcelona 11 05 2018 barcelona terrazas de los bares en180727162756 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Les grans empreses turístiques apressen el Govern a arribar a acords bilaterals amb altres països «al més aviat possible» per reactivar el turisme segur entre orígens i destinacions davant la dificultat d’obrir del tot les fronteres europees aquest estiu. Així ho ha assenyalat el vicepresident del ‘lobby’ turístic Exceltur, José Luis Zoreda, a EL PERIÓDICO després de l’anunci del president del Govern que el turisme estranger tornarà al juliol.

«La notícia és molt positiva perquè es compromet a una data amb prou temps perquè es puguin contractar els viatges i pel missatge que suposa de cara a l’exterior que el mateix president del Govern de la benvinguda als turistes estrangers», explica Zoreda, amb especial agraïment a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, i al ministre de Transport, José Luis Ábalos, que van resultar «un recolzament fonamental» a l’adherir-se a les directrius de la UE que no estableixen l’obligació de separar els seients als avions.

Zoreda assumeix que «serà difícil» que tots els països de la Unió Europea restitueixin la llibertat de moviments entre fronteres perquè la situació epidemiològica dificultarà un acord general, per la qual cosa apressa a concretar acords bilaterals d’Espanya amb països com Anglaterra, Alemanya, el Benelux (Bèlgica, Països Baixos i Luxemburg), Suïssa, Escandinàvia i Itàlia perquè permetin volar des d’orígens segurs a destinacions segures d’Espanya.

«El comú denominador no serà la nacionalitat sinó els corredors», indica Zoreda, en línia amb la vicepresidenta del Govern, Teresa Ribera, que va avançar a EL PERIÓDICO que el Govern permetria l’entrada d’estrangers amb corredors segurs a les zones que passin la fase 3 de la desescalada. «Cal córrer, si no s’aconsegueix un acord intraeuropeu, que seria l’ideal, cal córrer per establir corredors i convenis bilaterals», insisteix Zoreda. Especialment en el cas d’Anglaterra, el principal mercat emissor de turistes a Espanya, on Portugal i Grècia –assegura– ja estan negociant acords bilaterals, i Alemanya, on resultarà més fàcil –al seu parer– perquè «hi ha molta demanda per venir a Espanya».

5.000 milions a la setmana

Notícies relacionades

L’estiu és la temporada alta del turisme. L’any passat van arribar a aquest país 20,1 milions de turistes estrangers al juliol i l’agost. La majoria a destinacions de la costa mediterrània, molt dependent del visitant estranger, com Catalunya o les Balears. I el temor més gran a què s’enfrontava el sector era la incertesa de no saber si podrien tornar a posar-se en marxa.

Cada setmana d’estiu que les activitats del sector turístic estan tancades se sumen unes pèrdues de 5.000 milions d’euros que, tot i que no es recuperaran per complet perquè «ni de broma» Espanya rebrà aquest any els mateixos turistes que l’estiu passat, es podran minimitzar després d’aquest anunci del president Sánchez. «Pràcticament donàvem per perdut el juliol, si podem recuperar una part important d’aquesta demanda estrangera millorarem els escenaris previstos per al final de l’estiu», reconeix Zoreda, encara sense una previsió amb xifres sobre com serà la nova normalitat estiuenca d’aquest any. Les últimes estimacions del ‘lobby’, en el cas que el turisme pogués reobrir només amb la demanda interna a finals de juny, apuntaven a una caiguda de l’activitat de 92.000 milions d’euros. 

Temes:

Turisme