La banca iniciarà la concessió dels minicrèdits de lloguer la pròxima setmana

L'ICO i les entitats financeres pacten les condicions de concessió dels nous préstecs

zentauroepp36245663 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 190811140034

zentauroepp36245663 barcelona 11 11 2016 economia carteles de pisos en alquiler 190811140034 / ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La banca començarà a oferir la pròxima setmana els microcrèdits amb aval de l’Estat perquè els clients més afectats per la crisi puguin fer front al pagament del seu lloguer, després que la burocràcia hagi retardat gairebé dos mesos la posada en marxa d’aquest sistema d’ajuts directes. Les entitats financeres esperaven que l’ICO, l’Institut de Crèdit Oficial, que és qui aporta l’aval dels minipréstecs, publiqués les característiques finals d’aquest sistema i, per tant, s’aclarissin algunes qüestions de procediment.

Finalment, dijous l’ICO va firmar juntament amb les patronals bancàries AEB i CECA el protocol que permet fer la sol·licitud i per al qual finalment n’hi haurà prou amb una declaració jurada de l’inquilí que digui que compleix els criteris establerts al decret que regula aquests préstecs. Part del retard en l’habilitació d’aquests ajuts es deu a les discrepàncies entre l’ICO i els bancs sobre la documentació que s’havia d’exigir als qui sol·licitessin aquests crèdits

Els dubtes plantejats per la banca, especialment per les entitats més representatives, segons fonts del sector, buscaven agilitar el procés de concessió dels crèdits de fins a 5.400 euros, ja que el màxim són 900 euros durant sis mesos.

L’ICO ha traslladat ja les condicions de la línia d’avals i destaca que té preparat el sistema perquè les entitats puguin operar, tot i que de moment només han subscrit l’acord entitats petites com Abanca, Unicaja Banco, Liberbank, Cajamar, Laboral Kutxa i les caixes d’estalvis d’Ontinyent  i Pollença. Les grans entitats bancàries han de complir unes exigències de govern corporatiu més grans, i per això la posada en marxa del procés es retardarà un parell de dies, segons fonts consultades, cosa que vol dir que la pròxima setmana estaran en condicions d’atendre les peticions.

L’inquilí sol·licitarà el préstec

Els préstecs hauran de ser sol·licitats per l’inquilí a l’entitat abans del 30 de setembre i el banc serà l’encarregat de pagar mes a mes al propietari de l’immoble, amb un pagament inicial, si correspon, de les mensualitats no pagades des de l’1 d’abril fins a la firma del crèdit.

I és que amb independència de quan se sol·liciti el microcrèdit, el finançament tindrà caràcter retroactiu, així que el propietari de l’immoble rebrà la renda que va deixar de cobrar des de l’1 d’abril o més tard en cas que el seu inquilí entrés després en situació vulnerable, a l’estar a l’atur, afectat per un erto o ser un autònom amb una bona caiguda dels seus ingressos.

Notícies relacionades

El principal problema és que la mesura, després de ser aprovada pel Consell de Ministres a finals de març, va tenir primer un desenvolupament normatiu que va durar més d’un mes, amb la qual cosa la publicació de l’ordre ministerial no va arribar fins a principis de maig. L’ICO en va afinar després alguns detalls i després d’això quedava encara la firma amb els bancs del conveni, que reculli els passos a seguir perquè la mesura sigui una realitat i els interessats puguin sol·licitar-la.

La burocràcia ha retardat tant la posada en marxa dels ajuts directes que la mesura ha anat perdent a poc a poc interès, ja que cada dia es tanquen acords privats de forma voluntària entre llogaters i amos de les vivendes, expliquen a Efe fonts financeres al corrent de les decisions de molts dels seus clients.

Temes:

Bancs