El debat territorial

El Govern planteja donar més competències als alcaldes

La ministra d'Hisenda defensa que l'Estat i les autonomies cedeixin capacitats als ajuntaments

Montero vol implicar els municipis en el finançament de l'ingrés mínim vital

rosas53476876 ministra hacienda maria jesus montero200520204511

rosas53476876 ministra hacienda maria jesus montero200520204511 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern vol obrir ja el meló del debat per a un nou repartiment de competències entre els tres nivells de l’administració. L’objectiu, segons va explicar aquest dimecres la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és que tant l’Estat com les comunitats puguin traspassar algunes de les seves competències als ajuntaments perquè aquests puguin finançar-les amb l’excedent d’ingressos que els proporciona el seu model de finançament. 

Es calcula que els ajuntaments sumen uns 30.000 milions d’euros d’excedents acumulats en els vuit últims anys mentre que tant l’administració central com l’autonòmica obtenen un forat pressupostari creixent.

«Obrim el marc competencial dels ajuntaments, discutim-ho», va oferir Montero durant la seva intervenció al Congrés dels Diputats al parlamentari Ferran Bel, de JxCat, que l’havia interpel·lat. «I siguem generosos la resta de les administracions, perquè cada vegada que es planteja el marc competencial hi ha gent que es posa nerviosa», va observar la ministra. 

Comissió de reconstrucció

La titular d’Hisenda va emplaçar els diputats a situar el debat en el marc de la Comissió per a la Reconstrucció que s’ha constituït al Congrés, «o en qualsevol altre». I va al·ludir a la necessitat de flexibilitzar la regla de despesa i de «reformar les lleis d’administració local, tant la de racionalització com la de finançament» en nom d’aconseguir un nou «marc competencial constitucional».

La ministra va entendre que el diputat Bel assentia des del seu escó quan ella li va preguntar si el seu grup estaria disposat a debatre quines competències autonòmiques traspassar als ajuntaments. «M’alegro que vostè assenteixi, perquè normalment hi ha molta resistència en aquesta qüestió», va despatxar Montero. 

La titular d’Hisenda i ministra portaveu del Govern va defensar que tant els ajuntaments com les administracions autonòmiques han de jugar un paper en el disseny del nou ingrés mínim vital que el Govern preveu aprovar en la reunió de dimarts que ve del Consell de Ministres. Es calcula que la nova prestació tindrà un cost anual entre 3.000 i 3.500 milions a l’any.

Notícies relacionades

«Si el Govern d’Espanya posa en marxa una nova prestació dirigida al nucli de la desigualtat per a les persones que no tenen recursos, s’ha de fer un replantejament de les competències.  ¿O farem duplicitats i ens trepitjarem i destorbarem?», va preguntar de forma retòrica. «Se n’haurà de parlar, i els ajuntaments hauran de jugar un paper en l’ingrés mínim vital, igual que les autonomies, perquè la política social està compartida entre les tres administracions», va rematar.