segons dades de l'INE de l'abril

El preu dels llegums i les hortalisses fresques es dispara durant el confinament

S'han encarit també les patates, peixos i mariscos, o productes envasats, com les pizzes i els sucs

Els productes de neteja, tan demandats per la Covid-19, han patit «pujades aprofitades, amb l'1,2%»

undefined52722322 boadilla del monte 10 03 2020   sociedad  estantes   vacios 200316111947

undefined52722322 boadilla del monte 10 03 2020 sociedad estantes vacios 200316111947 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Unió Sindical Obrera (USO) va denunciar aquest dijous el «considerable» augment d’alguns aliments bàsics malgrat l’«empobriment» de moltes famílies per la crisi econòmica derivada del coronavirus.

En concret, van destacar que els llegums i hortalisses fresques han pujat en més d’un 10%, i això malgrat que moltes llars han estat tot l’abril sense rebre cap ingrés per haver passat al sistema de prestacions d’atur o erto i no haver sigut tramitades a temps, va indicar la secretària de Comunicació i Estudis Sindicals d’USO, Laura Estévez.

El sindicat va apuntar que l’INE ha elaborat una cistella específica de productes i serveis relacionats amb el consum durant el confinament.

Entre aquests ‘béns Covid-19’, la majoria aliments, es donen pujades de més del 2% i el 3%, com ara patates, peixos i mariscos, o productes envasats, com les pizzes i els sucs. Però també altres compres imprescindibles durant aquesta època, com els productes de neteja, han patit «pujades aprofitades, amb l’1,2%», va apuntar Estévez.

Notícies relacionades

Per això, USO demana al Ministeri de Consum que «rastregi» aquests increments i actuï amb «contundència» davant possibles «abusos» per part de la distribució.

En un comunicat, el sindicat valora així la dada de l’IPC de l’abril, que recull que l’alimentació i altres productes bàsics durant el confinament han apujat els seus preus en un 1,1% de mitjana respecte al març, molt per sobre del conjunt de productes que l’IPC ha pogut mesurar (+0,3%).