Al març

La sinistralitat laboral s'enfonsa el 62% davant del confinament

El nombre d'accidents de treball mortals es manté a l'alça malgrat les restriccions a l'activitat econòmica i sega 21 vides

zentauroepp53393004 moscow  russian federation   12 05 2020   workers wear prote200512184354

zentauroepp53393004 moscow russian federation 12 05 2020 workers wear prote200512184354 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sinistralitat laboral s’ha desplomat a Espanya després de la irrupció de la Covid-19 i el confinament de l’economia decretat pel Govern. Un dels múltiples símptomes de la crisi sanitària ha sigut un notable descens del nombre d’accidents de treball. Les restriccions a gran part de l’activitat econòmica presencial i l’extensió del teletreball en aquelles empreses que el poguessin implantar ha provocat una caiguda del 62% del nombre d’accidents de treball que van causar baixa en la segona quinzena del mes de març. Així ho constaten les dades publicades aquest dimecres pel Ministeri de Treball, que, no obstant, també reflecteixen una persistència a l’alça del nombre d’accidents laborals amb conseqüències mortals.

A Espanya es van registrar entre el 14 de març (data de declaració de l’estat d’alarma) i el 31 del mateix mes un total de 9.317 accidents laborals que van ser motiu de baixa. Una xifra el 62,3% inferior als 24.704 sinistres registrats en la mateixa quinzena de l’any anterior, amb l’economia funcionant sense les ingerències de cap pandèmia. La caiguda dels accidents laborals ha sigut particularment intensa entre els produïts en els desplaçaments d’un treballador de casa a la feina o de la feina a casa. El que en argot es coneix com a ‘in itinere’. Els accidents laborals es van desplomar des de la declaració de l’estat d’alarma i fins a final de mes el 73,2% respecte al mateix període de l’any anterior. I, per sectors, les indústries extractives, l’agricultura  i les administracions públiques ha sigut on més s’han reduït les baixes per accident.

Notícies relacionades

Una caiguda de l’estadística marcada pel confinament de l’economia i la parada pràcticament generalitzada de sectors com el de l’hostaleria, el turisme o la indústria de l’automoció en els primers compassos. No obstant, el Ministeri de Treball també reconeix que hi pot influir un biaix de registre, ja que «s’han pogut produir retards en la tramitació administrativa dels informes d’accidents de treball respecte als terminis habituals», segons reconeix el departament dirigit per Yolanda Díaz en les notes explicatives de les dades.

La mortalitat continua pujant

Malgrat que el nombre total d’accidents laborals s’ha desplomat després de la declaració de l’estat d’alarma, els sinistres amb conseqüències mortals continuen pujant. Tot el març van sumar un total de 48 difunts i des d’inicis del 2020 el total de morts assoleix els 181, el 29,3% més que en els tres primers mesos de l’any anterior. I el volum d’accidents mortals, malgrat disminuir després del confinament, no ha experimentat un retrocés del mateix calibre que el del nombre total d’accidents. Perquè d’aquests 48 accidents mortals, 27 van ser abans de declarar-se l’estat d’alarma i els 21 restants, després.