mesures per la pandèmia

El Govern central aprova l'extensió dels ertos fins al 30 de juny

L'Executiu crea un tipus d'expedient parcial per incentivar la reincorporació de les plantilles

La patronal i els sindicats seran consultats per estendre els avantatges a alguns sectors

undefined53288547 montero200501133139

undefined53288547 montero200501133139 / Moncloa

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts l’extensió dels ertos  especials pel coronavirus fins al 30 de juny, un dia després d’haver firmat el pacte sobre això amb la patronal CEOE-Cepyme i els sindicats CCOO i UGT. Aquests expedients temporals d’ocupació, així, es desvinculen de les diferents pròrrogues de l’estat d’alarma.

El reial decret de l’Executiu estableix dos tipus d’ertos per força major: el total que s’anava aplicant fins ara i també un altre de parcial, que permetrà a les empreses anar recuperant l’activitat de part de la plantilla de manera progressiva. En els primers, les companyies podran continuar estalviant-se entre el 100% i el 75% de les cotitzacions socials (segons tinguin menys o més de 50 treballadors). 

En els segons, les empreses deixaran de pagar a la Seguretat Social el 85% de les cotitzacions al maig i el 70% al juny (les de menys de 50 treballadors) o el 60% i el 45% (per a les de plantilles més grans) dels empleats que tornin a treballar. En canvi, per als que continuïn sense incorporar-se a l’activitat, l’avantatge per a l’empresa serà menor, una mesura que s’ha dissenyat per incentivar la tornada a l’ocupació.

Prestacions

Notícies relacionades

Els treballadors afectats per aquests ertos podran continuar cobrant la prestació d’atur, hagin generat o no el dret a percebre-la. La portaveu del Govern i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que més de tres milions d’empleats l’estan rebent per estar afectats per un erto per força major, sobre un total de 5,2 milions de persones que estan cobrant la prestació de l’atur. 

Montero també ha remarcat que les empreses que es beneficiïn de les exempcions en els pagaments a la Seguretat Social no podran tenir domicili en paradisos fiscals, ni tampoc repartir capital o dividends aquest any tret que paguin les cotitzacions socials que s’han estalviat. Així mateix, ha recordat que una comissió tripartida entre el Govern, els sindicats i la patronal permetrà consultar als agents socials sobre la conveniència d’ampliar aquests ertos a determinats sectors més enllà del 30 de juny