EMERGÈNCIA SANITÀRIA

Podem proposa un impost per a patrimonis superiors a un milió d'euros

La coalició calcula recaptar 11.000 milions gravant entre el 2% i el 3,5% a les grans fortunes

El tribut substituiria l'impost de patrimoni i no podria ser bonificat per les autonomies

zentauroepp52132448 iglesias echenique200204170540

zentauroepp52132448 iglesias echenique200204170540 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unides Podem, soci del PSOE al Govern, proposarà a la Comissió per a la Reconstrucció Econòmica i Social del Congrés la creació d’un impost a les grans fortunes que gravi els patrimonis superiors a un milió d’euros. Els morats intenten marcar perfil a l’Executiu i plantegen un tribut que substitueixi l’actual impost de patrimoni, i que no pugui bonificar-se per les comunitats autònomes.

Segons fonts del grup parlamentari, la formació de Pablo Iglesias estima que amb aquest gravamen es podrien recaptar uns 11.000 milions d’euros (l’1% del PIB). A més, l’impost seria progressiu, de manera que la major part de la càrrega recaigués sobre els 1.000 patrimonis més alts. En concret, Unides Podem proposa gravar amb un 2% els patrimonis nets a partir d’un milió d’euros; 2,5% a partir de 10 milions; 3% a partir de 50 milions, i 3,5% a partir de 100 milions. Quedaria exempta de la taxa la vivenda habitual fins a 400.000 euros.

La justificació

Unides Podem justifica la necessitat d’aquest impost en la crisi provocada per la Covid-19 i els seus efectes sobre l’economia, i el suport que requereix en forma d’inversió pública, però també per l’augment de la desigualtat de renda produïda en la dècada anterior, que ha provocat «una forta concentració de la riquesa».

«L’1% de la població amb més patrimoni acapara una quarta part de la riquesa del país, mentre que el 20% més pobre només té el 0,1% de la riquesa», argumenten des d’Unides Podem, recalcant, a més, que ja abans d’aquesta crisi, tant als Estats Units com a Europa, hi havia propostes per establir nous impostos progressius sobre els grans patrimonis, amb l’horitzó també de buscar l’1% del PIB.

Les necessitats

Notícies relacionades

Entre les necessitats derivades d’aquesta crisi, la coalició d’esquerres esmenta la reconstrucció de parts del teixit productiu deteriorats pels efectes de la pandèmia, i el reforç de la investigació i serveis públics com la Sanitat, l’atenció social o les residències.

«Hem de recuperar el comú, i és just que els que més tenen contribueixin de manera especial a sostenir els que més es veuran afectats per la crisi, i a l’esforç col·lectiu perquè no ens tornem a veure en una situació similar en el futur», conclouen.