Mesures anticoronavirus

Els autònoms demanen al Govern allargar el cessament d'activitat fins al 30 de juny

ATA, Upta i Uatae plantegen desvincular el pagament de la prestació de l'estat d'alarma i renovar-lo més enllà de juliol per als col·lectius més afectats

lorenzo-amor-ata

lorenzo-amor-ata / GUILLERMO LOPEZ FERNANDEZ

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les principals organitzacions de treballadors autònoms han plantejat al Govern desvincular la prestació extraordinària per cessament d’activitat de la durada de l’estat d’alarma i allargar-la, com a mínim, fins al 30 de juny. Així l’hi han transmès aquest dimarts els màxims dirigents d’ATAUpta i Uatae a l’Executiu; en una reunió a la qual han assistit els ministres d’Economia, Treball i Inclusió. Actualment l’esmentada prestació l’estan cobrant 1,2 milions de treballadors per compte propi, segons les últimes xifres actualitzades pel departament d’Escrivá. Els representants dels treballadors per compte propi també han demanat accelerar el reconeixement i pagament dels crèdits ICO, habilitar nous microcrèdits i crear un subsidi especial per als autònoms estacionals, que troben a l’estiu la seva principal font d’ingressos.

ATA, Upta i Uatae han demanat seguir el mateix camí marcat per als ertos i deixar pactades unes noves condicions per a la nova fase de desescalada del confinament. La nova pròrroga plantejada pel Govern provocaria que, si Espanya entrés el juny sota estat d’alarma, l’accés a la prestació per cessament d’activitat es prorrogaria automàticament per al col·lectiu. El Ministeri d’Inclusió té un pressupost reservat, ja que segons xifres fetes públiques recentment per José Manuel Escrivá, l’Executiu ha apartat 3.000 milions d’euros per a això. I, per a una cobertura d’1,2 milions, el cost mensual frega els 900 milions euros; que arribarien a pagar en els actuals barems els mesos d’abril, maig i juny (a més del mig mes de març).

Aquesta prestació, que habitualment és de 661 euros per a la majoria d’autònoms, «ha funcionat bé», segons ha considerat el president d’ATA, Lorenzo Amor, en una roda de premsa telemàtica després de la trobada ministerial. El màxim dirigent de l’entitat més representativa entre el col·lectiu d’autònoms ha modulat les dures crítiques amb les quals va rebre en primera instància aquest subsidi, que beneficia actualment prop del 40% dels afiliats al RETA. «Ens hauria agradat arribar a més gent», ha afegit.

Amor ha advocat per fixar fins al 30 de juny la pròrroga del cessament d’activitat, independentment del que acabi passant amb l’estat d’alarma. Igual com va pactar el Govern amb CEOE, CCOO i UGT en el cas dels ertos i els assalariats. No obstant, el president d’ATA és conscient que, igual com en el pacte esmentat, «que es prorrogui no significa que es mantingui en les mateixes condicions», ha afirmat. En el cas dels ertos, el manteniment de la cobertura s’ha saldat amb una certa rebaixa dels incentius per a les empreses en el cas que reincorporin treballadors a l’activitat.

Segons ha manifestat en roda de premsa, la predisposició per part del Govern de deixar tancat un acord de les esmentades característiques és «clara» i des de la seva organització serien partidaris de mantenir, en la mesura possible, la màxima cobertura fins aquest 30 de juny. Una «imperiosa necessitat» que ha compartit el president d’Upta, Eduardo Abad, en un vídeo comunicat posteriorment a la reunió ministerial.

Els dirigents també han advocat per la creació d’un subsidi especial per als autònoms vinculats a una activitat estacional, com els firaires, que troben en la tradicional campanya d’estiu la seva principal font d’ingressos. Un col·lectiu que, segons càlculs d’ATA, representa uns 150.000 autònoms.

Acabar amb l’«embús» dels crèdits ICO

Notícies relacionades

Un altre element que el president d’ATA ha traslladat als representants del Govern és la necessitat d’accelerar el reconeixement i concessió dels crèdits ICO. Segons dades d’ATA, dels prop d’1,2 milions d’autònoms que han sol·licitat una línia de finançament d’aquest tipus, els bancs únicament els l’han concedit a 300.000 autònoms. 600.000 més són actualment a l’espera que se’ls reconegui o se’ls denegui, com prop d’aquests 300.000 treballadors autònoms restants que l’han demandat.

En aquesta línia, Amor també ha plantejat al Govern la creació d’una línia ICO específica per als treballadors autònoms i el desplegament d’una línia de microcrèdits de fins a 15.000 euros.