IMPACTE ECONÒMIC

El 80% dels autònoms suspenen el Govern espanyol pels ajuts al col·lectiu

El president de la patronal ATA preveu que «es perdran autònoms amb la crisi» ara i també en una segona fase al juliol

lorenzo-amor-ata

lorenzo-amor-ata / GUILLERMO LOPEZ FERNANDEZ

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

Els treballadors autònoms suspenen el Govern espanyol per les mesures de recolzament al col·lectiu. La Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), considera que els 3,2 milions d’autònoms espanyols que han sigut afectats directament pel tancament d’activitat decretat per la pandèmia del coronavirus no han rebut fins ara l’atenció requerida per part del Govern espanyol i exigeix que se suprimeixin les quotes d’autònoms davant l’actual aturada d’activitat com a mesura d’urgència per evitar el tancament massiu d’empreses. Una enquesta a 1.887 autònoms empresa per la patronal reflecteix que el 80,26% dels autònoms enquestats suspenen les mesures posades en marxa pel Govern central per als autònoms. La nota mitjana que donen a la gestió de les esmentades mesures és d’un 2,67 sobre 10. Únicament el 5,8% dels autònoms enquestats les valoren amb una puntuació superior al 7.

«Les respostes de l’enquesta són contundents. El Govern ha d’escoltar els autònoms», assenyala Lorenzo Amor, president de l’ATA. «Les mesures que ha pres fins ara han tingut un rebuig col·lectiu i són un altre tipus de mesures les que demanen i les que en aquests moments necessiten. És a temps de fer-ho, ha de rectificar, escoltar el que demana el 80% del teixit productiu del nostre país, que som els autònoms, abans que es destrueixi el teixit empresarial i l’ocupació de la nostra economia. Les dades són clares: si el Govern no actua, els autònoms es poden veure abocats a cessar la seva activitat», conclou el president d’ATA. «Es perdran autònoms, ja en aquesta primera fase de confinament, i més en una segona fase al juliol». Amor es es va queixar de la falta de trobades amb el Govern i especialment amb representants de la Seguretat Social. El que demanen els autònoms especialment és no haver de pagar cap quota fixa en uns moments en què s’ha paralitzat l’activitat.

Segons aquesta enquesta d’ATA, set de cada deu autònoms –el 73,9%– es troben actualment confinats a casa seva, dels quals el 50,4% afirmen que estan a més sense treballar gens ni mica, el 12,6% afirma ser a casa seva i teletreballar amb limitacions tecnològiques i el 10,9% assenyala estar confinat i estar teletreballant sense cap tipus de limitacions tecnològiques.

Un de cada cinc autònoms –el 20,6%– afirmen que surten al carrer a treballar, però en molta menor mesura que ho farien de manera habitual. Únicament el 4,4% dels autònoms enquestats per ATA afirmen que surten al carrer a treballar de manera habitual.

El 40,2% dels autònoms enquestats afirmen que el seu negoci ha descendit un 100%, percentatge

lligat a aquest 50,4% dels autònoms que en la pregunta anterior afirmava estar a casa i sense treballar. Un de cada quatre autònoms –el 27,5%– afirma que la seva activitat s’ha vist reduïda en un 50% i el 10,6% xifra l’esmentada baixada en un 75%.

Únicament el 3,7% dels autònoms enquestats assenyalen que la seva activitat no ha baixat i el 2,6%

apunten que no és que no hagi baixat, sinó que ha augmentat la seva càrrega de treball en aquest període

de confinament.

Una altra de les opcions que tenen els autònoms és la sol·licitud de la prestació per cessament d’activitat, que ha sigut sol·licitada pràcticament per un de cada tres autònoms enquestats, concretament pel 32% dels autònoms. Davant aquestes dades, el 63,6% afirmen no haver sol·licitat l’esmentada prestació per cessament d’activitat extraordinària a la seva mútua. Amor va posar en dubte aquesta dada de l’enquesta i es resisteix a pensar en aquests moments que la dada de l’enquesta sigui extrapolable i deduir que el 30% dels autònoms tancaran les seves empreses. 

El 58,9%, pràcticament sis de cada deu, afirmen tenir treballadors al seu càrrec. A aquest 58,9% que té almenys un treballador al seu càrrec li hem preguntat si han fet un erto. El 46,2% afirma haver-lo fet, dels quals el 41% l’ha fet al 100% de la plantilla i un 5,2% al 50% de la plantilla.

Un 32,3% dels autònoms, un de cada tres, afirmen que no ho ha fet i manté ell al 100% de

Notícies relacionades

la plantilla i un 16,5% assenyala que no hi ha hagut més remei que reduir plantilla i acomiadar algun

treballador. ATA ha preguntat també a aquest 32,3% dels autònoms que afirmen no haver fet cap erto ni acomiadaments el motiu principal per mantenir tota la plantilla. El 37% ho fa perquè vol mantenir la plantilla mentre pugui, un 22,3% assenyala que continua amb la seva activitat i un 21,7% afirma que la seva activitat no es pot acollir a força major, ni pot certificar causes econòmiques.