lluita contra el frau

Els assessors fiscals hauran d'informar sobre l'elusió tributària transfronterera

El Govern central aprova traslladar una directiva que augmenta les obligacions dels mitjancers

undefined52007027 madrid 28 01 2020 pol tica rueda de prensa posterior a la re200128131248

undefined52007027 madrid 28 01 2020 pol tica rueda de prensa posterior a la re200128131248 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un projecte de llei pel qual es modifica la Llei General Tributària amb l’objectiu d’efectuar la transposició de la directiva europea coneguda com a DAC 6, que estableix l’obligació dels mitjancers fiscals de declarar les operacions que es puguin considerar com a planificació fiscal agressiva en l’àmbit internacional.

Així ho ha anunciat la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual ha detallat que s’avança cap a la transposició d’aquesta norma comunitària que obliga els mitjancers fiscals a informar l’Administració tributària de determinats esquemes que presenten senyals o indicis de planificació fiscal agressiva.

Montero ha remarcat que per part del Govern es marca la «prioritat» de lluitar contra el frau i l’elusió fiscal, i que és en el moment actual de crisi de la Covid-19 «encara més important i més necessari que mai protegir el sistema tributari de pràctiques il·legals abusives, que el debilitin o impedeixi obtenir els recursos necessaris i sobretot que siguin injustos per als que contribueixen».

«No hi pot haver justícia social sense justícia fiscal», ha emfatitzat Montero, que ha ressaltat que la transposició de la directiva europea serà una «eina afegida» que s’afegirà a l’ordenament espanyol per lluitar i combatre el frau fiscal. La transposició d’aquest mecanisme transfronterer de planificació fiscal permetrà a l’Agència Tributària rebre més informació per combatre el frau.

Notícies relacionades

La transposició de la directiva DAC 6 ha despertat en els últims mesos la preocupació dels professionals tributaris i els assessors fiscals respecte als termes en què es durà a terme, en la mesura que pugui afectar al seu secret professional i la consegüent responsabilitat penal que això comporta.

Tanmateix, l’avantprojecte de llei elaborat pel Ministeri d’Hisenda contemplava que no s’enduriria el secret professional per al col·lectiu d’assessors fiscals.