Turisme

La tornada dels museus: aforament màxim, marcadors de distància i sense fullets

Aquest és un dels 21 protocols elaborats per l'ICTE a petició de Turisme per reactivar el sector a Espanya

Tampoc es podran deixar peces al guarda-roba, només motxilles i paraigües embolicats en bosses

zentauroepp47418985 icult macba191125180347

zentauroepp47418985 icult macba191125180347 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Serà difícil veure en els pròxims mesos el tumult que es forma els diumenges al passeig del Prado per accedir al museu o les aglomeracions en sales com les que es produïen dia sí dia també al Louvre davant la popular Mona Lisa de Da Vinci, almenys a Espanya. La normalitat post-Covid-19 establirà un aforament màxim; la creació d’itinerarismarcadors de distància, com passa a les cues del supermercat, «si és necessari per evitar aglomeracions», i els visitants no podran tenir fullets explicatius al seu abast.

Aquestes són algunes de les mesures que estableix l’esborrany per reactivar els museus i llocs patrimonials a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, que haurà de ser validat pel Ministeri de Sanitat. Un document elaborat a petició de la Secretaria d’Estat de Turisme per l’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE) en col·laboració amb el Comitè Nacional Espanyol del Consell Internacional de Monuments i Llocs (ICOMOS) i els 10 museus més importants d’Espanya, entre aquests, el Macba, el Thyssen o el Reina Sofía.

La ‘nova normalitat’ als centres d’art haurà de seguir una sèrie de regles comunes a la majoria dels sectors turístics –l’ICTE està elaborant 21 protocols per cada àmbit–, com ara la ventilació, la neteja constant i la garantia que es manté la distància de seguretat entre persones, i en cas de no fer-ho aquestes hauran de portar mascaretes. Però, a més, s’estableixen algunes mesures específiques per a aquesta activitat, com un aforament màxim a la zona d’«acollida i atenció al visitants, així com en els grups de visitants»; marcadors de distància per evitar aglomeracions, en cas que sigui necessari; sistemes de control d’accessos que tinguin en compte la mida del museu com el càlcul d’aforament en la venda anticipada, i una càmera termogràfica, i tampoc es permetrà compartir ascensor si no és dins de la mateixa unitat familiar. 

Notícies relacionades

A més, com serà habitual en gairebé qualsevol espai públic i privat en els pròxims mesos, en el punt d’atenció al visitant hi ha d’haver gel hidroalcohòlic i l’itinerari suggerit (si hi hagués possibilitat de seguir diversos itineraris) ha de senyalitzar-se per reduir el contacte entre persones. Per exemple, amb una direcció única o amb una sola entrada i sortida. A més, el museu ha de fomentar la venda ‘online’ i el pagament amb targeta en tots els serveis del museu, també a la botiga.

Als museus hi deixarà d’haver, per un temps, fullets a l’abast del visitant –si es proporcionen, s’han de facilitar individualment– i el servei de guarda-roba no custodiarà peces, només motxilles i altres objectes, com ara paraigües, que el mateix visitant haurà d’introduir en bosses. La sala de lactància estarà tancada (només podrà obrir-se després de la seva sol·licitud i haurà de ser desinfectada després del seu ús).

Temes:

Museus Turisme