Efectes de la pandèmia

L'enfonsament del turisme al març ja anticipa el crac del sector

L'impacte de la pandèmia al març fa caure l'arribada de turistes el 64,3%

La incertesa sobre el moviment entre fronteres amenaça la temporada d'estiu

zentauroepp52908603 rambla200324212103

zentauroepp52908603 rambla200324212103 / JOANCORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La crisi de 1973 va ser la del petroli, la del 2008 va ser la financera i la del 2020 es perfila com la crisi del sector turístic. Espanya va rebre al març la visita de dos milions de turistes internacionals, una xifra que suposa un 64,3% menys respecte al mateix mes del 2019, segons les dades publicades aquest dimecres per l’INE. Un reflex fidel de les primeres conseqüències del coronavirus sobre el turisme que s’agreujarà en els mesos successius.

El tancament de fronteres i la restricció dels viatges «va suprimir de facto el flux de visitants internacionals amb destinació a Espanya per motius turístics», indica l’INE. L’oficina estadística explica que només han comptabilitzat les arribades de visitants a Espanya per carreteres i ferrocarril fins al 16 de març i per ports i aeroports fins al 21 de març. La nota positiva, si n’hi ha, és que els qui van visitar Espanya van gastar un 2,7% més de mitjana (1.097 euros), amb una alça de la despesa mitjana diària del 0,9%,(152 euros més). En l’acumulat global de la despesa, la caiguda és similar a la de les arribades amb 2.215 milions d’euros, un 63,3% menys que el mateix mes que l’any passat.

Espanya tanca el primer trimestre del 2020 en negatiu, amb 10,6 milions de turistes, un 25,6% menys que el 2019. «La crisi del 2020 serà la del turisme, té un impacte sobre el sector terrible», va assegurar ahir el conseller delegat de Barceló Hotel Group, Raúl González, durant una sessió ‘online’ organitzada per l’IESE.

Més enllà de l’efecte negatiu de la pandèmia al març, que es resumirà en «zero» a l’abril i, probablement, també al maig, el principal maldecap del sector és què passarà amb l’estiu. Espanya sol rebre al voltant de 10 milions de turistes en els mesos de juliol i agost amb una despesa que l’any passat va ascendir a més de 20.000 milions d’euros. A la radiografia econòmica enviada pel Govern a Brussel·les (Pla d’Estabilitat) es preveu zero activitat turística estrangera el 2020. El pla de transició a la ‘nova normalitat’ no contempla la reobertura de fronteres i, segons interpreta Bankia Estudios, la «data temptativa» que es planteja el Govern és l’octubre.

«Si resulta que no és viable viatjar transfrontererament a l’estiu, per molt pla de rescat que tingui la Unió Europea per al turisme, estem morts», assegura el vicepresident del ‘lobby’ turístic Exceltur, José Luis Zoreda. Segons el seu parer, la clau és en la reunió de ministres de Transport que es farà la pròxima setmana a Brussel·les, perquè una decisió per països seria «caòtica».

Per al conseller delegat de Barceló, si hi ha mobilitat «hi ha possibilitat de recuperació», perquè «possiblement el 50% de la ciutadania es planteja viatjar el 2020». Tot i que sembla evident que el turisme canviarà. L’Associació de Transport Aeri Internacional (IATA) ja ha anunciat que, si s’estableixen mesures de distanciament social, el preu dels bitllets s’incrementarà fins a un 54%. «La hipòtesi que com que no hi ha hagut demanda serà molt barat viatjar no es donarà, serà al revés», assegura Zoreda.

Destinació segura 

Notícies relacionades

A falta de conèixer els plans de la Comissió Europea, Espanya es prepara per mantenir una de les principals característiques que l’han fet líder internacional en el turisme: la seguretat, davant de la possible por del contagi que es pugui generar a tot el món. L’Institut per a la Qualitat Turística Espanyola (ICTE), a petició de la Secretaria d’Estat de Turisme, ha elaborat 21 protocols higienicosanitaris, dels quals vuit ja estan avançats (hotels i apartaments turístics, albergs/‘hostels’, allotjaments rurals, guies de turisme, balnearis, càmpings, restaurants i agències de viatges), per garantir que tots els punts de la cadena de valor siguin lliures de Covid-19. És a dir, per donar la garantia als visitants que si entren sans en un museu, en sortiran també sans.

L’únic que sembla clar, a priori, és l’inici del turisme nacional. L’objectiu del Govern és que els viatges entre províncies es puguin reprendre l’1 de juliol, quan entraria en joc la ‘nova normalitat’. Però «viure» només de la demanda nacional no és suficient per a un sector que l’any passat va rebre més de 83 milions de turistes, segons el president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Mestre.