Perfils de l'ocupació i l'atur

«Estant en erto no tinc prou diners per enviar-ne al meu país»

«Els bars en els quals treballava ja m'han avisat que almenys no obriran fins a la fase 2», explica la Franchezka

Si la situació d'atur s'eternitza, els seus plans passen per buscar feina com a netejadora de la llar

zentauroepp53318343 guillem tapia200505095855

zentauroepp53318343 guillem tapia200505095855 / JORDI COTRINA

1
Es llegeix en minuts
Guillem Tapia

Vivint dels estalvis i esperant que li truquin per tornar a treballar. Aquesta és la ‘nova normalitat’ de la Franchezka, una noia que abans que es decretés el confinament i se suspenguessin les activitats econòmiques no essencials treballava com a cambrera en un bar del districte de Sant Martí, a Barcelona, i en un altre de Sant Adrià de Besòs. «Els llocs en els quals treballo són petits i ja m’han avisat que, com a mínim, no obriran fins a la fase 2, quan puguin tornar a entrar clients al local», explica la Franchezka. S’haurà de veure, a més, quan hi haurà prou clientela perquè pugui reincorporar-se a treballar, fins quan les empreses podran continuar acollint-se als ertos per causa de força major, si les condicions de la desescalada es modificaran... tot el que envolta el sector de l’hostaleria aquests dies és molt incert.

Notícies relacionades

Si la situació d’atur s’eternitza, els seus plans passen per buscar feina com a netejadora de la llar, una feina que ja ha exercit abans. «Amb els diners de l’erto no en tinc prou per pagar el lloguer i enviar diners a la meva família, que els necessita molt», relata la noia, que va arribar a Espanya procedent d’Hondures fa gairebé tres anys i que actualment resideix a Cornellà. Les condicions del ‘toc de queda’ al país centreamericà són draconianes: entre el 4 i el 17 de maig les persones tan sols podran sortir un dia al carrer, depenent de l’últim dígit de la seva cèdula d’identitat, per realitzar alguna de les activitats catalogades com a bàsiques.

L’abonament de la prestació de l’erto aquesta setmana ha sigut un alleujament per a ella. Podrà pagar la renda, fer front a les seves despeses corrents i, amb una mica de sort, si troba alguna taula lliure a partir de la setmana que ve, prendre una cervesa en una terrassa. Per descomptat, també pensa enviar una remesa de diners a Hondures tan aviat com li sigui possible.

Temes:

Ocupació ERTO