Vivenda habitual

Préstecs per al lloguer: fins a 5.400 euros per a llars amb 2.689 euros al mes

El Butlletí Oficial de l'Estat publica les especificitats dels ajuts per a llogaters afectats pel coronavirus

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Butlletí Oficial de l’Estat ha publicat aquest divendres l’ordre que regula els crèdits sense interessos per al pagament del lloguer a la vivenda habitual per a aquells llogaters afectats per la crisi del coronavirus. Una mesura aprovada fa unes setmanes pel Govern que es posa ara en marxa al publicar la lletra petita: els ingressos de les llars que s’acullin a aquests préstecs no poden superar els 2.689,20 euros al mes i cobriran un màxim de 900 euros mensuals durant sis mesos (5.400 euros).

El Govern va aprovar a l’abril una línia de crèdits avalats per l’Estat per valor de fins a 1.200 milions d’euros i pagarà les despeses i interessos per fins a 112 milions d’euros, segons l’acord firmat entre l’Executiu i l’ICO. Els préstecs, que cobreixen fins a sis mensualitats a partir d’abril, es podran sol·licitar a partir de la setmana que ve tot i que podrà ser efectiva des de l’1 d’abril.

Els préstecs no suposen ni despeses ni interessos per a qui els sol·liciti i, a més, comptarà amb un termini de sis anys per tornar-lo, amb possibilitat d’una pròrroga de quatre anys més, i seran concedits per les entitats de crèdit amb la mediació de l’ICO. El banc abonarà directament l’import del préstec al propietari del pis, que, d’aquesta manera, s’evita la incertesa d’un eventual impagament de l’inquilí.

¿Qui pot rebre els ajuts?

Per poder accedir a un d’aquests crèdits, els llogaters han d’acreditar que, a conseqüència de la crisi del coronavirus, es troben a l’atur, estan afectats per un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto) o han patit una reducció de jornada per motiu de cures. En el cas dels autònoms, haver declarat el cessament d’activitat o «per altres circumstàncies sobrevingudes vinculades a l’activitat laboral o empresarial que impliquin la reducció d’ingressos».

I en el mes anterior la unitat familiar ha d’haver tingut ingressos que no superin 5 vegades l’Iprem, és a dir, 2.689,2 euros. L’import de la renda a pagar, sumat a les despeses per subministraments bàsics de la vivenda, ha de ser igual o superior al 35% dels ingressos del conjunt dels membres de la unitat familiar. Per subministraments bàsics s’entén l’electricitat, el gas, el gasoil per a calefacció, l’aigua corrent, els serveis de telecomunicació fixa i mòbil i les possibles contribucions a la comunitat de propietaris de la vivenda habitual que correspongui satisfer l’arrendatari.

¿Quin és l’import màxim de finançament?

Notícies relacionades

L’import màxim de finançament podrà cobrir fins al 100% de l’import de sis mensualitats en virtut del contracte d’arrendament de vivenda en vigor i les seves pròrrogues, amb un màxim de 5.400 euros, és a dir, fins a 900 euros al mes. Les sis mensualitats màximes finançables podran iniciar-se l’1 d’abril del 2020 i no podran ser posteriors a sis mesos des de la firma del préstec entre el banc i el client ni posteriors al final de vigència del contracte d’arrendament o les pròrrogues.

¿Quins són els terminis?

Els arrendataris hauran de sol·licitar el préstec a l’entitat de crèdit abans del 30 de setembre del 2020, mentre que les entitats els hauran de formalitzar abans del 31 d’octubre del 2020. Segons afegeix el BOE, l’ICO i el Ministeri de Transports podran proposar l’ampliació dels dos terminis fins al 30 de novembre i el 31 de desembre del 2020, respectivament.