reaccions

Satisfacció moderada del petit comerç

La CEOE destaca que la clau del procés és la «gradualitat» prevista pel Govern

Els sindicats preveuen fer aquest dimecres una valoració més pausada del pla de desescalada

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros  jordi c170224175810

cmontanyes18694807 barcelona 22 03 2012 el presidente de los hoteleros jordi c170224175810 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala / Gabriel Ubieto

Satisfacció, tot i que moderada, en el petit comerç. El president de Pimec Comerç, Àlex Goñi, considera positiu que es puguin començar a obrir els negocis ben aviat, en concret a partir de l’11 de maig. «Hi ha moltes ganes de fer-ho i molta necessitat d’obrir», ha afirmat després de conèixer el pla de desescalada anunciat pel president del Govern, Pedro Sánchez

Amb tot, esperen a conèixer-ne «la lletra petita» i recorda que fa més d’un mes que tenen els negocis amb la persiana abaixada, sense ingressos i amb les mateixes obligacions. De tota manera, Goñi valora que es comenci pel petit comerç. «Hi ha d’haver una mica de diferenciació perquè els grans quan obrin faran gran ofertes i descomptes» que encara poden asfixiar més els petits. 

El primer representant d’aquesta patronal del petit comerç adverteix que hauran de complir nombrosos requisits que dificulten el funcionament, tot i que, en molts casos, són necessaris, admet. En aquest sentit, lamenta desconèixer encara el tipus d’obligacions que hauran de complir després de tenir tancat des de fa gairebé dos mesos.

La «prudència» prevaldrà per sobre de les «presses» en l’esquema de desescalada del confinament, anunciat aquest dimarts pel president, Pedro Sánchez. Aquest «desconfina’m a poc a poc, que tinc pressa» encaixa amb el discurs que, amb les seves diferències, han anat defensant des de patronal i sindicats. No obstant, el pla anunciat pel líder de l’Executiu encara no aclareix una incògnita clau en el procés de tornada a la «nova normalitat». ¿Com serà aquest procés de desescalada per als quatre milions de treballadors afectats actualment per un erto a Espanya, una vegada superat l’estat d’alarma?

Per la seva banda, la CEOE en farà les seves valoracions en profunditat més endavant, tot i que veu en la gradualitat de l’esquema del Govern la clau del procés. «Serà més necessari que mai adaptar els ertos per flexibilitzar aquesta tornada a l’activitat», han considerat fonts de la CEOE. Des de la patronal també reclamen estendre en el temps les mesures de liquiditat per acompanyar les empreses en aquesta tornada, que no serà de 0 a 100.

Notícies relacionades

Des de les confederals de CCOO i la UGT han evitat reaccionar en primera instància a les línies mestres del pla anunciat aquest dimarts per Sánchez. Les centrals s’esperen a la lletra petita, i probablement també per fases, que vagi publicant el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) sobre les condicions d’aquestes quatre fases de desconfinament. El caràcter esglaonat és una cosa que la secretària d’acció sindical de CCOO de Catalunya, Cristina Torre, aplaudeix per «necessari» i «lògic», ja que facilita la vigilància per part de les centrals que el reingrés es fa complint els mínims de seguretat. També perquè en el procés veu tan important els materials com la consciència i l’hàbit de treballadors i clients per adaptar-se a les precaucions exigides per aquesta «nova normalitat».

L’organització d’autònoms Upta, vinculada a la UGT, ha aplaudit l’anunci, tot i que ha exigit al Govern que posi en marxa una campanya «urgent» per proveir de materials de prevenció necessaris el petit comerç. «Hem de ser capaços de transmetre un missatge clar de confiança al consumidor», ha declarat el president d’Upta, Eduardo Abad.