Desescalada

Petit comerç i terrasses podran reobrir a partir de l'11 de maig

Els restaurants podran obrir el seu servei en taules interiors, al 30%, com a molt d'hora el 25 de maig; així com els locals d'espectacles culturals

restauracion-pedro-sanchez-desescalada / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha decretat una reincorporació progressiva a la «nova normalitat» i aquells negocis que actualment tenen vetada la seva activitat podran reobrir progressivament durant, com a mínim, el pròxim mes i mig. Així ho ha explicat aquest dimarts el president del Govern, Pedro Sánchez, en roda de premsa després del Consell de Ministres. Al marge d’aquelles activitats que han continuat funcionant malgrat el confinament, el petit comerç, les perruqueries i les terrasses de bars i restaurants seran els primers en poder tornar a aixecar la persiana. Els espectacles culturals hauran d’esperar dues setmanes més i així fins que les autoritats sanitàries donin llum verda, per províncies, a la plena activitat.

Fase 1: hotels, petit comerç i terrasses

La reactivació de l’economia estarà condicionada a les tres fases de desescalada anunciades pel president Sánchez i podrà ser asimètrica en funció de l’evolució de la pandèmia a cada província o illa. En la fase preliminar, vigent des del 4 de maig, es podran reincorporar els locals de restauració, tot i que únicament per a la recollida d’aliments cuinats per al consum al domicili del client, tal com ha explicat el líder de l’Executiu. En aquesta mateixa fase, és a dir, a partir del 4 de maig, podran reobrir també les perruqueries. Tot i que amb la necessitat de concertar cita prèvia i sempre que la o el perruquer disposin dels materials de prevenció necessaris.

Hi seguiran a tot Espanya a partir de l’11 de maig el petit comerç, que, per dimensions, ha sigut considerat per les autoritats sanitàries com a menys prolífic al contagi. També les terrasses dels locals de restauració, a un aforament del 30%, també podran fer-ho els hotels, amb limitacions d’aforament, veto de zones comunes i amb horaris preferents d’atenció per a persones d’edat avançada o amb potencial de risc. Aquests sectors d’activitat porten amb la persiana tancada des del 16 de març.

Fase 2: espectacles i restaurants

Notícies relacionades

En la segona fase podran tornar a una activitat parcial negocis com els espectacles culturals (teatres, cines, sales artístiques, etc.) sempre amb un aforament de menys de 50 persones si són en un recinte tancat i asseguts amb butaques. En el cas que aquests siguin a l’aire lliure, l’assistència haurà de ser de menys de 400 persones i aquestes hauran d’estar assegudes. També podran reobrir els restaurants i bars per a l’atenció en interior. No obstant, aquests hauran de limitar-se a un terç de l’aforament i únicament podran realitzar un servei en taula, no amb comensals drets.

Fase 3: menys restriccions d’aforament

El reinici per fases de tota activitat econòmica acabarà condicionada a la lletra petita del Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tot i que sobre la tercera fase el president del Govern ha sigut menys concret en la seva intervenció. Sí que ha afirmat que els restaurants podran ampliar el seu servei al 50% del seu aforament; sempre que es respectin els dos metres de seguretat per taula. Sánchez també ha avançat que hi haurà una «flexibilització» de la mobilitat general i se «suavitzaran» algunes restriccions d’aforament.