DESPRÉS DE L'ATURADA

Els promotors catalans reclamen potenciar la VPO i agilitar les llicències d'obres

El sector insta a reactivar l'activitat constructora des de l'Administració per mantenir l'ocupació

L'APCE reclama que es revisin els preus màxims de venda i lloguer vigents en règims de VPO, «per fer-los viables»

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’amenaça d’aturada econòmica després del període de confinament pel coronavirus alarma el sector immobiliari i els promotors de vivenda en particular. L’Asociació de Promotors de Catalunya (APCE) va proposar aquest dilluns un paquet de mesures per evitar que els temors es facin realitat. El president de l’organització, Lluís Marsà, va defensar que les mesures vagin més enllà dels ajuts sectorials i es concentrin a reactivar l’activitat i a agilitar la tramitació d’obres per als pròxims mesos.  La vicepresidenta de l’APCE, Elena Massot, va reconèixer que la reducció del PIB espanyol d’entre el 6% i el 13% tindrà un efecte obvi en l’activitat promotora pel que són necessàries mesures urgents de reactivació «sense impacte en els Pressupostos». Massot va assegurar que no hi ha encara grans problemes de liquiditat al sector, ja que la major part de les promocions de vivenda nova s’han abordat amb nivells de prevenda elevats, tot i que no hi ha informació sobre la demanda futura a l’estar les oficines de venda de vivenda tancades. L’impacte de la crisi del coronavirus en la demanda de vivenda per part de turistes és també un factor preocupant per al sector promotor.

Mesures proposades

Les mesures proposades per l’APCE se centren fonamentalment en la potenciació per part de l’Administració de la Vivenda de Protecció Oficial (VPO) i l’agilitació de tots els terminis de tramitació de llicències d’edificació i de planejaments, en la línia de simplificació administrativa del projecte de la llei òmnibus anunciada per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat.

L’APCE reclama que es revisin els preus màxims de venda i lloguer vigents en règims de VPO, «per fer-los viables per edificar i dinamitzar les reserves de vivenda protegida, en propietat de promotors públics i privats. També demanen l’anul·lació de la potestat dels ajuntaments per establir reserves de VPO en sòl urbà consolidat (actualment vigent a la ciutat de Barcelona, per exemple, amb el 30% de reserva). Segons l’opinió dels promotors «s’aconsegueix l’efecte contrari al pretès disminuint encara més l’oferta, especialment de la rehabilitació», com mostra que l’activitat registrada en els tres primers trimestres de l’exercici 2019 va caure un 55%.

L’APCE calcula que és necessària la venda anual de 25.000 vivendes, segons el Pla Territorial Sectorial de la Vivenda. Segons l’APCE, arribar a aquesta xifra de producció de vivendes generaria més de 60.000 llocs de treball, i una recaptació fiscal de 1.500 milions d’euros. L’APCE recorda que per cada vivenda que es construeix es generen 2,4 llocs de treball, dels que 1,6 són directes (treballadors per compte aliena i autònoms) i el retorn fiscal entre les diferents administracions (estatal, autonòmica i local) supera el 20% del preu de venda de cada vivenda.

Notícies relacionades

Segons els promotors, «els costos de construcció s’han incrementat més d’un 45% des del 2007, mentre que els valors dels mòduls no han variat, i queden desfasats. Per això, consideren que «caldria traslladar la mateixa evolució dels costos a les figures protegides: així, si s’aplica aquest increment sobre el mòdul de règim general a la zona A, el preu del mòdul hauria de quedar establert en un llindar de 2.800 euros per cada metre quadrat útil».

L’APCE reclama també que el Govern central modifiqui l’IVA de les cessions de drets de superfície, que actualment està subjecte al tipus general (21%), i el pas al tipus reduït (10%). L’organització ha demanat una reunió urgent amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per comentar els detalls de les propostes i començar a treballar en un pla d’acció conjunt que contribueixi a la reconstrucció de l’economia.