Aerolínies

L'Audiència Nacional tomba l'ero a Ryanair

El tribunal obliga l'aerolínia a readmetre els 224 treballadors «de manera immediata»

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325 / RYANAIR

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Els treballadors de Ryanair guanyen el pols a la companyia. L’Audiència Nacional ha declarat nul l’acomiadament col·lectiu aplicat per l’aerolínia ‘low cost’ a 224 treballadors de les seves bases de Tenerife, Lanzarote, Gran Canària i Girona. Els tripulants de cabina i pilots de l’aerolínia han de ser readmesos «de forma immediata», segons ha informat el sindicat USO.

El 16 de juliol l’aerolínia irlandesa va anunciar el possible tancament de bases i retallades d’ocupació a tot Europa pel retard en les entregues de l’aeronau de Boeing. El 6 d’agost la ‘low cost’ enviava un comunicat als representants dels tripulants de cabina emplaçant-los a tractar l’endemà l’impacte que aquests retards tindrien en les bases espanyoles i el 7 d’agost feia ‘oficial’ que la conseqüència era el tancament de Las Palmas, Tenerife, Lanzarote, així com el «risc» de clausura de Girona. Els tripulants i pilots de l’aerolínia la van demandar davant de l’Audiència Nacional per xantatge en la base catalana i actuar de mala fe en el procediment de consultes de l’ero. El tribunal els ha donat la raó.

Notícies relacionades

Pocs dies abans de l’estat d’alarma, el 10 de març es va celebrar la vista oral del judici en la qual la companyia es va desdir del motiu inicial del tancament de bases –avions 737 Max de Boeing– a l’assenyalar que la clausura es devia únicament a criteris de baixa demanda. La resolució del tribunal ha sigut readmetre els treballadors «en les mateixes condicions en les quals exercien els seus serveis abans de l’acomiadament col·lectiu i amb abonament immediat dels salaris deixats de percebre des de l’extinció del contracte».

«L’empresa no va voler abordar un període de consultes conforme a l’article 51.2 de l’Estatut dels Treballadors. S’aprecia mala fe, frau, coacció i abús de dret en el procedir patronal», explica el secretari general d’USO a Ryanair i tripulant de Tenerife Sud, Gustavo Silva, sobre la resolució de l’Audiència Nacional. «Ja no som els treballadors els que tractem d’il·legals Ryanair, la mateixa Audiència Nacional és duríssima en la seva sentència amb una empresa que sempre s’ha valgut de coaccions i amenaces a la seva plantilla i que ha desdenyat les lleis i totes les autoritats espanyoles», agrega.