Aerolínies

Ryanair amenaça de tancar la base de Girona

Els sindicats USO i Sitcpla anuncien aturades després que la companyia amenaci de tancar bases a Espanya

Segons els sindicats, la companyia pretén tancar, a més de Girona, les bases de Las Palmas i Tenerife

zentauroepp49359194 ryanair190807193748

zentauroepp49359194 ryanair190807193748 / RYANAIR

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo / J. M. B.

Tancaments vaga Ryanair. La companyia ha amenaçat els sindicats espanyols USO i Sictpla amb tancar la base de Girona pel retard en la recepció delsavions 737 Max de Boeing i la mala ratxa de la companyia per l’alça en els costos i la baixada en les tarifes. Segons el sindicat USO, la companyia els ha amenaçat també de tancar les bases de Tenerife i Las Palmas de Gran Canària. Els assistents de vol de l’aerolínia irlandesa a Espanya anuncien que participaran en la vaga.

Aquest dimecres els representants dels treballadors, els sindicats USO i Sitcpla, s’han reunit per enèsima vegada amb l’empresa en el Servei d’Intermediació i Arbitratge (SIMA) per “desbloquejar” l’aturada a la qual van arribar després de l’última reunió per aconseguir el I Conveni Col·lectiu que van acordar al gener. L’empresa, que ja els havia anunciat en una carta la intenció de reunir-se amb ells abans o després de l’esmentada reunió per tractar el tancament de bases i els acomiadaments, els ha informat a posteriori de la intenció de tancar les bases de Las Palmas i Tenerife el dia 8 de gener, igual que la de Girona, amb data pendent per determinar. 

Demà el director de recursos humans de Ryanair, Darrel Hughes, acudirà a les dues bases de la companyia a les Illes Canàries per reunir-se amb la plantilla, segons els sindicats. A més, Ryanair ha advertit els representants d’USO i Sitcpla que durà a terme "acomiadaments en general", però sense aclarir res més. Fa uns quants dies, el conseller delegat de la companyia irlandesa, Michael O’Leary, va assegurar que l’aerolínia tenia un excés de més de 500 pilots i al voltant de 400 assistents de vol, "per la qual cosa hi podria haver retallades de personal en els pròxims mesos".

Per la seva banda, preguntada pel possible tancament d’aquestes tres bases, Ryanair assegura que "cap ruta es veurà afectada, ja que seran ateses per vols des d’altres bases a partir del novembre quan comenci l’horari d’hivern". "Com es va anunciar el 16 de juliol, a causa de l’entrega tardana de fins a 30 avions Boeing MAX aquest hivern, diverses bases de Ryanair es reduiran o es tancaran aquest hivern. Aquestes consultes s’estan duent a terme amb la nostra gent en les bases afectades actualment", afegeix la companyia. 

Les resposta dels sindicats serà fer una vaga en una data encara per determinar, que s’afegeix a la vaga que els tripulants de cabina tindran a Portugal entre els dies 21 i 25 d’agost. No obstant, les aturades a Espanya no coincidiran amb la vaga portuguesa, perquè seran al setembre, segons els sindicats. 

El pes de Ryanair a Girona

Notícies relacionades

Ryanair compta amb base a Girona des de l’any 2004, i des d’aleshores és l’aerolínia més important de l’aeròdrom. Només l’any passat va transportar 1,44 milions de passatgers a la instal·lació, que suposa el 71,3% del total de viatgers que van trepitjar l’aeroport. Des de començament d’any (de gener a juny), el percentatge és fins i tot superior: 610.000 dels 790.000 passatgers, és a dir, el 77% del total.

No és la primera vegada que l’aerolínia amenaça amb retallades a l’aeroport: anteriorment, la firma havia utilitzat l’aeroport per negociar les ‘subvencions’ turístiques que rep.