conseqüències del coronavirus

El Govern reactivarà l'economia en dues fases: fins a l'estiu i fins a final d'any

Díaz apunta que els ertos per força major es podran prologar en els sectors més afectats

La ministra de Treball avisa que revisarà si hi ha hagut fraus en els expedients temporals

jdomenech53004940 graf4793  madrid  02 04 2020   la ministra de trabajo  yolan200404111014

jdomenech53004940 graf4793 madrid 02 04 2020 la ministra de trabajo yolan200404111014 / Borja Puig de la Bellacasa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat que el Govern prepara una represa total de l’activitat  econòmica en dos temps, un «fins a l’estiu» i un altre «que s’estendrà fins al final de l’any» en curs. «És a dir, anirem a un procés gradual de reincorporació de sectors i òbviament anem treballant també en atenció a aquestes necessitats», ha precisat en una entrevista a TVE. 

Díaz ha destacat que sectors com el turisme, la cultura, el lleure i la navegació aèria i marítima estan paralitzats i tindran «enormes dificultats» per tornar a l’activitat. «Estem treballant i dissenyant amb els agents socials com hem de planificar les mesures per donar amortiment social en aquests moments», va assegurar.

La ministra ha apuntat que el seu departament prepara que es puguin continuar els ertos per força major a causa del coronavirus en els sectors que «estaran molts mesos sense activitat». Ja s’hi està treballant, ha explicat, a les taules de diàleg social amb patronal i sindicats i en reunions amb els portaveus dels grups parlamentaris. El Ministeri d’Indústria, ha afegit, prepara «plans d’actuació concrets» per al turisme, la restauració, l’hostaleria i el comerç.

Irregularitats

Díaz ha reconegut que, «sense cap dubte», s’estan produint irregularitats en els ertos. «Una vegada passi la pandèmia, amb tranquil·litat ja, des dels organismes públics estudiarem els ertos per veure si hi ha algun tipus de frau», ha advertit després de defensar que és necessari fer un «bon ús dels recursos públics». Així, ha afirmat que aquests expedients temporals de regulació d’ocupació són per a empreses que realment els necessitin, ja que estan «sustentats pels impostos».  

«Hi ha empreses que poden aguantar una mica més i hi ha empreses que estan demostrant, donant una lliçó, que s’estan comprometent en aquesta crisi», ha valorat. També ha apuntat que hi ha hagut ertos que van ser presentats com de força major per la pandèmia però les autoritats els van reconvertir en ertos ordinaris o fins i tot van aconseguir que no es presentessin, ja que els volien aprovar companyies que estan «pagant dividends» als seus accionistes.

Notícies relacionades

La ministra també ha negat que s’estiguin produint problemes en la tramitació. Els empleats del servei estatal d’ocupació, ha explicat, estan treballant més del que fixa el seu horari i només han fet festa diumenge de resurrecció des que va esclatar la pandèmia. Gràcies a això, ha mantingut, en els últims dos dies s’han aprovat 216.000 dels 235.000 ertos presentats. També ha afirmat que les prestacions es cobraran no el dia 10 com és habitual, sinó una setmana abans, gràcies a l’acord aconseguit per Treball amb la banca.