Subsidi pendent

Sánchez i Iglesias acorden avançar l'ingrés mínim vital al maig

El Govern preveu donar cobertura amb la seva nova renda a un milió de famílies, 100.000 d'aquestes, monoparentals

zentauroepp51629234 madrid 07  01 2020 pol tica tercer d a debate de investidura200107130027

zentauroepp51629234 madrid 07 01 2020 pol tica tercer d a debate de investidura200107130027 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Acord en el si del Govern per avançar l’activació de l’ingrés mínim vital al mes de maig. Així ho han pactat el president, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias, que tenen previst anunciar més detalls de l’entrada en vigor de les mesures aquest pròxim dijous en roda de premsa, segons han confirmat fonts de la Vicepresidència segona. Aquest ingrés mínim vital és una mesura que està perfilant el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i que preveu beneficiar prop d’un milió de llars, segons ha detallat el ministre José Luis Escrivá aquest dimecres al Congrés.

Escrivá ha avançat, sense voler concretar data, que l’entrada en vigor de l’ingrés mínim vital era qüestió de «molt poques setmanes». La portaveu del Govern, María Jesús Montero, el va emplaçar dimarts passat al cap de «pocs mesos» i, finalment, la seva implementació serà al maig, segons la versió oferta des de l’equip de Pablo Iglesias. El pacte entre els líders del PSOE i Unides Podem tanca així una qüestió que ha sigut objecte de tensions durant les últimes setmanes en el si de l’Executiu. Una pugna que fins ara havia fluctuat entre els que advocaven per una renda mínima transitòria –entre els quals hi havia Iglesias– fins que estigués llest aquest ingrés mínim vital definitiu, i els que defensaven apostar directament pel projecte d’ingrés mínim, tot i que això impliqués postergar la seva implementació. Finalment, la solució que s’ha imposat entre els socis de Govern ha sigut la d’accelerar aquesta segona via.

L’ingrés mínim vital pretén arribar on fins ara no ha arribat l’‘escut social’ contra els efectes econòmics del coronavirus que l’Executiu ha anat desplegant per fases. Uns 6,3 milions de persones s’han beneficiat o es beneficiaran de la protecció especial habilitada en els ertos, de les prestacions per cessament d’activitat per als treballadors autònoms o dels subsidis especials per a nous aturats. Totes aquestes mesures persegueixen «protegir les rendes» davant el confinament de l’economia, però exclouen molts dels col·lectius amb una relació més feble, o directament inexistent, amb el mercat laboral formal.

Un milió de famílies pretén incorporar a aquest ‘escut social’ el Govern amb el nou ingrés mínim vital. 100.000 d’aquestes famílies, monoparentals, tal com ha avançat Escrivá en la seva compareixença al Congrés. Aquest nou subsidi, que ja estava en l’acord de Govern per a la legislatura i que ha accelerat la irrupció del Covid-19, serà compatible amb la resta de rendes mínimes o pagaments similars que actualment ja existeixen en moltes comunitats autònomes. No obstant, fins ara el Govern no ha facilitat detalls sobre la quantia de la prestació.

Compatible amb els subsidis autonòmics

El ministre Escrivá ha concretat alguns detalls més en la seva compareixença d’aquest dimecres al Congrés. El subsidi s’articularà amb la unitat familiar com a base, no així l’individu,i es beneficiarà en gran manera «en funció de l’estructura de la llar», segons ha explicat. Com a exemple ha posat les famílies monoparentals, beneficiàries prioritàries d’aquest subsidi. Segons els càlculs del Govern, entre 90.000 i 100.000 llars monoparentals podran acollir-s’hi, d’un total d’un milió de potencials receptors. A Espanya, segons les últimes dades de l’INE, hi ha 18,6 milions de llars.

Notícies relacionades

Escrivá també ha explicat que aquest subsidi serà compatible amb altres que ja estan en marxa en moltes comunitats autònomes, com la Renda Garantida de Ciutadania de Catalunya. No obstant, el model sobre el qual treballa el departament d’Escrivá pren com a referents els vigents actualment al País Basc, Navarra o Astúries; ja que considera que han demostrat millors resultats quant a definir amb més precisió els itineraris d’inclusió dels receptors i els incentius a la incorporació en el mercat laboral.

Sobre el que no ha facilitat detalls aquest dimecres Escrivá és sobre la quantia de la prestació. Sí que ha dit que la suma a percebre tindrà en compte, de la mateixa manera que és compatible, altres subsidis ja percebuts pel potencial beneficiari i que prendrà com a referència que la unitat familiar arribi amb el conjunt dels pagaments a un llindar d’ingressos. Per poder concretar més detalls sobre la quantia de la prestació, el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions està creuant informació amb l’Agència Tributària i «en molt poques setmanes», segons ha afirmat Escrivá, n’oferiran dades més específiques.