Tornada parcial a l'activitat

Directrius per a la tornada a la feina: gels de mans i evitar el contacte

Treballadors d'indústria i construcció tornen als seus llocs entre restriccions per garantir la seva seguretat

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya

MD02. MADRID, 15/01/2010.- Imagen de archivo de varios edificios de viviendas en construcción. La venta de vivienda libre en España sumó en noviembre de 2009 un total de 34.828 operaciones, lo que supone un descenso del 2,6 por ciento respecto al mismo mes del ejercicio anterior y una fuerte moderación frente octubre, cuando el recorte fue del 21,3 por ciento. Esta mejoría obedece a que en noviembre la venta de viviendas aumentó el 5,3 por ciento respecto a octubre. EFE/Archivo/Chema Moya / Chema Moya (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Bona part dels treballadors de la indústria i la construcció tornen aquesta setmana –en algunes comunitats avui en d’altres demà– al seu lloc de treball després de les seves obligades ‘vacances’ de Setmana Santa. Una tornada a l’activitat que serà gradual i estarà marcada per les restriccions en matèria de seguretat: gels de mans, evitar el contacte, regular les entrades i sortides, no formar grupets en els descansos o no compartir eines són algunes de les mesures pactades per sindicats i patronals sectorials.

Un dels treballadors que tornen avui al seu lloc és José Manuel Gómez de la Uz, treballador de la fàbrica de producció d’alumini que AluIbérica té a Avilès. La companyia va iniciar divendres la seva activitat tot i que a aquesta fàbrica només acudiran un terç dels 280 treballadors, la resta o estan teletreballant (oficinistes, financers, tècnics, etc.) o estan aturats perquè l’empresa té aturada l’electròlisi des de fa un any.

En el seu cas, a més de la gestió de les entrades i sortides o la prevenció dels treballadors de no acudir als seus llocs si tenen símptomes o familiars malalts, s’han afegit altres mesures específiques (la siderúrgia no té una guia sectorial) com partir per la meitat els torns en les activitats de farga i manteniment perquè «coincideixin la menor gent possible», així com mesures d’higiene i neteja més exhaustives en menjadors, vestidors, zones comunes i gels de mans a cada cantonada. En el procés, tots els treballadors utilitzen, des de fa setmanes, mascaretes d’un sol ús i guants de làtex, segons explica De la Uz.

«Els respectius responsables de Prevenció de les empreses han preparat tota una bateria de mesures de seguretat, addicionals a les ordinàries, que ja estan en marxa i que s’aniran adaptant als canvis que es vagin produint», explica el director general de la patronal siderúrgica Unesid, Andrés Barceló. La siderúrgia representa una part de la indústria que està aturada i es reactiva aquesta setmana, tot i que la majoria (indústria sanitària, química, agroalimentària, energètica, telecomunicacions, etc.) s’ha mantingut en actiu durant aquest temps al ser considerada «essencial».

També torna el sector rajoler o l’automoció. En el cas dels cotxes, fabricants (Anfac), components (Sernauto) i concessionaris (Faconauto) han firmat un protocol amb els sindicats CCOO i UGT que conté, per exemple, la prohibició per al personal extern a utilitzar els banys dels empleats de l’empresa. L’automòbil iniciarà part de la seva activitat, com ocorre amb la indústria rajolera que preveu una arrencada «molt lenta» per la caiguda de la demanda. «Les comandes entren en comptagotes per la qual cosa haurem d’anar adequant la producció al mercat», assegura el president de la patronal de les rajoles Ascer, Vicente Nomdedeu. «Que ningú esperi que aquest dilluns o el pròxim es recuperarà l’activitat al 100%», avisa el representant de CCOO Indústria, Agustín Martín.

CONSTRUCCIÓ

Notícies relacionades

També les obres es reactiven, les públiques i les d’obra nova, perquè les de reforma i rehabilitació en espais amb altres habitants es mantindran aturades. «Reiniciarem l’activitat amb ordre, adaptant els plans de seguretat i salut a la guia per reorganitzar talls, maquinària, instruir el personal perquè quan arribi a la feina sapiguem que està bé de salut i va amb el seu equipament, coordinar les empreses subcontractades per veure com està el subministrament de materials...», explica el president de la patronal CNC, Juan Lazcano.

La construcció és un dels sectors més organitzats per a aquesta tornada al treball, segons el secretari general d’UGT Construcció, Pedro Hojas. A la guia, a més d’altres normes comunes, es demana evitar «compartir» eines, reduir al màxim les visites a obra o les reunions grupals, així com evitar els «grupets» del descans. «Si és possible, les empreses posaran un termòmetre a disposició dels treballadors a la farmaciola de primers auxilis perquè ells mateixos es puguin prendre la temperatura corporal», diu la guia. El secretari d’Acció Sindical de CCOO de construcció i serveis, Daniel Barragán, insisteix que «la prioritat és la salut». «En cas que aquestes normes no es compleixin nosaltres demanem als treballadors que es posin en contacte amb nosaltres per denunciar», assegura.