Tributació

Hisenda ajornarà fins al 20 de maig la presentació d'impostos de pimes i autònoms

Montero afirma que es permetrà sortir temporalment del règim tributari de mòduls i passar a l'estimació directa

GRAF1490. MADRID, 13/01/2020.- La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, pronuncia un discurso tras tomar posesión de su cargo este lunes en la sede del Ministerio de Hacienda en Madrid. EFE/ Luca Piergiovanni

GRAF1490. MADRID, 13/01/2020.- La ministra de Hacienda, María Jesús Montero, pronuncia un discurso tras tomar posesión de su cargo este lunes en la sede del Ministerio de Hacienda en Madrid. EFE/ Luca Piergiovanni / Luca Piergiovanni (EFE)

2
Es llegeix en minuts

Primer indici de moratòria fiscal. Hisenda ajornarà fins al 20 de maig la presentació d’impostos  de les pimes i autònoms. Així ho ha admès la titular del Ministeri i portaveu del Govern, María Jesús Montero. La mesura, que segons ha afirmat, s’aprovarà «aviat», anirà dirigida a aquelles pimes i autònoms amb més dificultats per complir amb les obligacions tributàries. 

Després d’unes setmanes de rebuig a aquest tipus de mesures, l’Executiu ha decidit una moratòria d’un mes, un dels aspectes més àmpliament exigits per organitzacions empresarials com Foment del Treball, Pimec o col·lectius professionals com els economistes i assessors fiscals de REAF o associacions com Aedaf, entre d’altres.

El pròxim 20 d’abril finalitza el termini de les declaracions trimestrals i des de molts àmbits s’havia alertat que moltes empreses, afectades pels tancaments obligats per l’estat d’alarma, no podrien complir les obligacions tributàries en els terminis establerts.

 Alhora amb aquesta decisió, Montero ha anunciat que es permetrà que puguin renunciar al sistema de mòduls i tributin pel d’estimació directa simplificada, una sistema que és més fidel als ingressos i les despeses reals del negoci, juntament amb modificacions en els impostos de societats.

Presentació i pagaments

«Estem treballant per ampliar els terminis i la presentació i pagaments de declaracions tributàries per a pimes i autònoms, de manera que cap ningú l’hagi de presentar de forma obligada el mes d’abril», ha avançat Montero, que ha explicat que es facilitarà a les persones que tinguin una dificultat més gran pel seu tipus de negoci o establiment, en relació amb el tancament declarat per l’estat d’alarma, que pugui presentar la declaració fins al 20 de maig.

El termini per a la declaració de l’IVA va començar el passat 1 d’abril i acaba el pròxim 20 d’abril, tot i que el termini per a la domiciliació venç aquest dimecres, 15 d’abril, alhora que el termini per pagar les retencions d’IRPF i el fraccionament de Societats acaba també el 20 d’abril.

La portaveu del Govern ha indicat que ja es va informar de totes les mesures tributàries en el diàleg social i que s’aniran abordant les noves mesures en els «pròxims Consells de Ministres», tot i que va confiar que es pugui aprovar aviat.

Notícies relacionades

Aquestes noves mesures de prolongació dels terminis se sumen a la moratòria de sis mesos, els tres primers sense interessos, aprovada a mitjans de març per a l’ajornament de fins a 30.000 euros en impostos d’autònoms i pimes, i a la moratòria de les quotes a la Seguretat Social, també de sis mesos, aprovada a finals de març per a empreses i autònoms.