finançament d'empreses

El Govern aprova nous avals per 20.000 milions

Més d'1,3 milions d'autònoms i empreses podran accedir a les línies de finançament de l'ICO

zentauroepp50446820 washington  united states   17 10 2019   nadia calvino  spai191019172043

zentauroepp50446820 washington united states 17 10 2019 nadia calvino spai191019172043 / ERIK S LESSER

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Govern ha habilitat aquest divendres en un Consell de Ministres extraordinari una segona línia d’avals públics, de 20.000 milions d’euros més, a fi de garantir la liquiditat al teixit productiu davant de l’emergència de la crisi del coronavirus, i que serà reservada íntegrament a pimes i autònoms. Segons ha puntualitzat la ministra portaveu del Govern, María Jesús Montero, en roda de premsa, després de la reunió ministerial, «aquesta línia de liquiditat és un autèntic salvavides per a aquests negocis», ha comentat la ministra.

El Ministeri d’Economia ha destacat que l’activació d’aquest nou tram es realitza abans del consum total del primer amb l’objectiu de cobrir totes les possibles operacions en cartera i permetre que entitats que estan a prop d’esgotar la quota que tenien assignada en el primer tram per a pimes i autònoms puguin continuar fent fluir el crèdit cap als seus clients.

Durant la seva intervenció davant del Ple del Congrés, dijous, al qual va anar per sol·licitar la pròrroga de la vigència de l’estat d’alarma fins al pròxim 26 d’abril, el president del Govern, Pedro Sánchez ja va admetre que espera que més d’1,3 milions d’autònoms i empreses es beneficiïn d’aquesta línia d’avals públics, del màxim de 100.000 milions que va anunciar l’Executiu a l’inici. Montero ha recordat aquest divendres aquestes xifres

En aquest sentit, va assenyalar que  130.000 empreses i autònoms més es beneficiaran de l’ampliació del límit d’endeutament de l’ICO, per augmentar totes les seves línies de finançament, que podran arribar als 100.000 milions d’euros.

La portaveu ministerial ha precisat que la línia de liquiditat proveïda per l’ICO es veu afavorida ara per l’acord aconseguit per l’Eurogrup  dijous, segons el qual el Banc Europeu d’Inversions (BEI) destinarà 200.000 milions a partir dels avals dels estats membres (de 25.000 milions) per recolzar les petites i mitjanes empreses. «Aquest fons permetrà reforçar la línia d’avals de l’ICO», ha precisat Montero.

Més de 33.000 sol·licituds

També la vicepresidenta tercera d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha avançat aquest divendres que s’han registrat a l’ICO, fins ara unes 44.000 operacions per a la concessió d’avals públics per un import d’uns 3.500 milions d’euros, per la qual cosa no s’ha esgotat «ni de lluny» el primer tram de 20.000 milions de la línia de 100.000 milions aprovada pel Govern.

No obstant, en una entrevista a la cadena SER, ha dit que alguns bancs han sigut «molt ràpids» a encarregar les operacions i s’han aproximat als límits fixats per a la concessió d’avals a pimes i autònoms, per la qual cosa aquest divendres el Consell de Ministres extraordinari habilitarà un segon tram per 20.000 milions d’euros més destinat íntegrament a aquest col·lectiu.

Del total d’operacions, el 99% corresponen a nous préstecs i renovacions d’autònoms i pimes, per un import avalat de 3.360 milions d’euros, per a préstecs per més de 4.200 milions d’euros. Un total de 86 entitats financeres han subscrit ja els corresponents acords de col·laboració i, per tant, poden distribuir el finançament amb l’aval de l’Estat als clients que la necessitin. 

L’àmplia cobertura i implantació territorial de les entitats de crèdit, caixes rurals, establiments financers de crèdit, entitats de diners electrònics i entitats de pagaments garanteix la distribució dels avals entre les empreses i autònoms de tots els sectors d’activitat i de qualsevol lloc del país.

¿Qui pot sol·licitar l’aval?

Notícies relacionades

El segon tram d’avals manté les mateixes característiques i la mateixa manera de tramitació que el tram inicial. Podran sol·licitar aquests avals de manera exclusiva les pimes i autònoms afectats pels efectes econòmics del Covid-19, sempre que els sol·licitants no estiguessin en situació de morositat a 31 de desembre del 2019 i en procediment concursal a 17 de març del 2020. 

L’aval garanteix el 80% dels nous préstecs i renovacions d’operacions sol·licitades per autònoms i pimes i tindrà una vigència igual al termini del préstec concedit, amb un màxim de cinc anys. S’estableix explícitament que el preu dels crèdits per als clients que es beneficiïn de l’aval haurà de ser, amb caràcter general, inferior al dels préstecs i altres operacions per a la mateixa tipologia de client i que no comptés amb aquesta garantia.