davant de la crisi pel coronavirus

Calviño assegura que s'han injectat 3.500 milions en liquiditat per a empreses

La vicepresidenta econòmica reitera la importància que el crèdit flueixi a les pimes i autònoms per resoldre els problemes de finançament

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907

rosas50230074 nadia calvino consejo ministros191004175907 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha anunciat aquesta tarda que fins al moment s’han rebut 31.000 sol·licituds d’avals públics per a finançament que suposaran la mobilització d’uns 3.500 milions de liquiditat per a empreses a través de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). En aquestes operacions, l’Estat compromet avals per 2.747 milions en crèdits destinats a resoldre els problemes de capital circulant com a conseqüència del tancament de mercats pel coronavirus.

Els avals públics haurien de solucionar els problemes de liquiditat de les empreses, que poden recórrer a finançar la seva situació amb un aval públic que arriba al 80% del total en els nous crèdits (del 70% en renovacions) en el cas de les pimes i els autònoms. En el cas de les grans empreses, els avals públics arriben al 60% del total requerit.  Calviño va explicar que els avals públics han de contribuir a millorar la posició financera de les empreses, però que els bancs també han d’oferir millors tipus i períodes de carència. La vicepresidenta va advertir que el Govern tindrà una actitud «vigilant amb el Banc d’Espanya» perquè les entitats concedeixin crèdits a pimes i autònoms sense necessitat de contractar un altre tipus de productes.   

La suma total dels avals públics previstos seria d’uns 100.000 milions dels quals uns 20.000 milions es van començar a concedir aquest dilluns passat, segons fonts del sector financer.

Calviño ha volgut destacar «el compromís públic» de les patronals del sector financer –AEB, CECA i Unacc– per complir l’establert i no lligar la concessió de crèdits a altres operacions. En el dia d’avui són ja 86 entitats les que han firmat l’acord per concedir aquests préstecs avalats per l’Estat, i Calviño no ha entrat a valorar si serà necessari ampliar la línia d’avals, ja que amb les dades exposades queda marge fins a arribar als 20.000 milions del primer tram habilitat.

Els bancs han assegurat que aquesta quantitat ha quedat ja esgotada si es té en compte la demanda de crèdit que han tingut des que es va anunciar la mesura per part del Govern, encara que a l’ICO no li constin encara totes aquestes peticions perquè les dades es van abocant progressivament.

Notícies relacionades

El Ple del Congrés convalidarà aquest dijous previsiblement altres mesures econòmiques per afrontar la crisi que ha paralitzat l’activitat a Espanya com a conseqüència del Covid-19. Els tres decrets econòmics previstos són sobre la limitació de l’acomiadament vinculat al coronavirus, el del permís retribuït recuperable i el que contempla diferents mesures per ajudar col·lectius vulnerables i pimes i autònoms.

Aquest dijous també es votarà al Parlament una llei òmnibus que contempla més de 50 mesures dirigides a col·lectius vulnerables i autònoms i pimes. Entre aquestes mesures està la prestació especial per a empleades de la llar, per a aturats amb contractes temporals sense dret a atur així com els microcrèdits per a ajuts al pagament dels lloguers o les moratòries per pagar les quotes a la Seguretat Social i els deutes que tenen autònoms i empresaris. Aquest decret inclou a més la possibilitat que amb caràcter excepcional els ingressos de la cotització per formació professional d’aquest any es puguin destinar a finançar subsidis d’atur o altres programes de reinserció laboral.