conseqüències del coronavirus

L'ICO controlarà que no es disparin els preus dels crèdits avalats

Els contractes entre l'institut públic i els bancs els obliga a traslladar «avantatges» als clients

El Banc d'Espanya ha instat el sector a ser molt rigorós en l'aplicació de les garanties

zentauroepp50446820 washington  united states   17 10 2019   nadia calvino  spai191019172043

zentauroepp50446820 washington united states 17 10 2019 nadia calvino spai191019172043 / ERIK S LESSER

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

L’Institut de Crèdit Oficial (ICO) controlarà que els bancs compleixin la seva obligació legal de no disparar els preus i condicions dels crèdits avalats per l’Estat a empreses i autònoms afectats per la pandèmia del coronavirus. Així es desprèn del contracte que l’organisme dependent del Ministeri d’Afers Econòmics ha fet arribar a les entitats financeres a través de les quals canalitzarà els primers 20.000 milions d’euros de la línia de garanties de 100.000 milions aprovada pel Govern. Les dues parts estan firmant el document, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, entre aquest divendres i dilluns.

El contracte destaca que els costos dels nous préstecs i renovacions que es beneficiïn dels avals s’hauran de mantenir «en línia amb els costos carregats abans de l’inici de la crisi del Covid-19, tenint en compte la garantia pública de l’aval i el seu cost de cobertura». Així mateix, adverteix a les entitats que hauran «de traslladar» als autònoms i empreses l’«avantatge» que suposa comptar amb la garantia pública, bé «mitjançant la contenció o reducció del tipus d’interès de la nova operació financera, bé mitjançant la concesió d’igual o més risc al client que el que tenia concedit abans de l’inici de la crisi del Covid-19 o aquell que li correspongués en cas de no existir l’aval, o bé mitjançant un increment del termini o mitjançant la concesió d’algun període de carència del principal».

Desatendre aquesta obligació és un dels supòsits previstos que obligarien el banc a tornar els diners rebuts de l’Estat si el client entra en morositat. Per garantir que les entitats compleixin, els bancs hauran d’aportar a l’ICO dues «graelles trimestrals» durant el 2020 amb els preus mitjans aplicats als crèdits en funció de cada termini i diferenciant entre autònoms i pimes, d’una banda, i la resta d’empreses, de l’altra. Una de les taules recollirà només les operacions avalades i l’altra inclourà totes les operacions formalitzades per l’entitat, amb l’objectiu de poder comparar els tipus aplicats.

Aplicació rigorosa

El document també confirma que l’ICO comunicarà a cada entitat l’import màxim d’avals assignats. Amb aquesta mesura, es busca evitar que els bancs competeixin entre si. En l’anterior crisi, en què les garanties es concedien segons anaven arribant les sol·licituds, algunes entitats van instar els clients a demanar més liquiditat de la que necessitaven amb l’argument que més endavant podria no estar disponible i amb l’objectiu de deixar els competidors sense fons. L’ICO, amb tot, s’ha reservat la potestat de modificar aquests límits abans del 30 de setembre per si alguns bancs esgoten el seu màxim i d’altres no sembla que l’hagin de consumir. 

El Banc d’Espanya està instant les entitats a ser molt rigoroses en l’aplicació de les garanties. L’organisme supervisor espera que el sector compleixi el seu compromís de mantenir i renovar les línies de crèdit obertes a empreses fins al setembre. Alhora, està vigilant perquè els bancs no intentin incloure crèdits morosos en la línia d’avals, una cosa que està expressament prohibida. Així mateix, la institució els ha recomanat fortament que no provin d’aprofitar l’ocasió per oferir als clients contractar altres productes (cosa que es coneix com ‘venda associada’).

Evitar irregularitats 

El document també insisteix en una de les preocupacions de les autoritats: la línia no ha d’utilitzar-se per a la «unificació o reestructuración» de crèdits, ni tampoc per a la «cancelació o amortització anticipada de deutes preexistents», sense perjudici que sí que és possible renovar crèdits i línies de liquiditat. Es tracta d’una altra mesura dirigida a evitar que les entitats aprofitin per incloure en les garanties clients amb els quals ja tenien dificultats de pagament abans de la pandèmia.

Els bancs podran concedir els crèdits «d’acord amb els seus procediments interns i usos bancaris» i només hauran de demanar una autorització prèvia de l’ICO quan el préstec superi els 50 milions d’euros. L’organisme públic, això sí, revisarà directament o a través d’una altra entitat que «designi» les operacions avalades a partir del 2021. Les inferiors a 10 milions, les analitzarà a través d’un «sistema de mostreig del total», mentre que les superiors seran totes revisades.

Condicions

Notícies relacionades

El contracte confirma que els bancs podran demanar els avals –que cobriran el capital però no els interessos ni altres conceptes– fins al 30 de setembre, però precisa que el Consell de Ministres podrà ampliar la línia fins al 31 de desembre. També aclareix que podran demanar les garanties les empreses que hagin sol·licitat un erto posteriorment al 17 de març, així com les companyies públiques de tots els àmbits de l’Administració. En queden excloses les firmes i autònoms que estiguessin en situació de morositat al tancament de l’any passat segons la Central d’Informació de Riscos del Banc d’Espanya (CIRBE), les que estiguessin en concurs de creditors a data 17 de març del 2020, i les del sector financer i d’assegurances.

No s’estableix import mínim de finançament de l’operació avalada i tindran una durada màxima de cinc anys. Entre altres conceptes, enumera el contracte, els crèdits serviran per pagar nòmines i assegurances socials, factures de proveïdors del 2020, lloguers de locals, despeses de subministraments, serveis laborals externalitzats, impostos el període de pagament dels quals es meriti a partir del 17 de març, obligacions financeres que vagin vencent a partir de la mateixa data, i operacions firmades amb el banc que no hagin pogut beneficiar-se de la línia d’avals ICO creada per la fallida de Thomas Cook.