conseqüències de la pandèmia

La crisi del coronavirus impacta també en l'euríbor

L'índex puja al març per les decisions del BCE i les tensions de liquiditat en els préstecs entre bancs

Les quotes hipotecàries s'encariran des del juny, però tornaran a abaratir-se a partir d'abril del 2020

zentauroepp47551613 economia  campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

zentauroepp47551613 economia campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

L’abaratiment  de les quotes de les hipoteques que va començar el juliol passat es prolongarà fins al maig. Així es desprèn de la previsió d’evolució dels tipus d’interès que el mercat maneja aquests dies. La crisi provocada pel coronavirus, no obstant, ha trastocat les perspectives sobre l’euribor, l’índex al qual hi ha vinculats la majoria dels crèdits per a la compra de vivenda a Espanya. A principis de febrer, s’esperava que els préstecs comencessin al juny un lleu però sostingut encariment. Ara, en canvi, s’estima que es tornaran a abaratir entre abril del 2021 i maig del 2022.

Es tracta d’un càlcul subjecte a variacions constants, ja que depèn que la situació econòmica, i en conseqüència la política monetària del Banc Central Europeu (BCE), evolucionin com s’espera. La incertesa que pesa sobre això, de fet, és encara més gran de l’habitual a causa de l’absoluta falta de claredat sobre la profunditat i durada de la pandèmia. Però el que resulta evident és que la malaltia ja ha deixat sentir els seus efectes també en aquest camp. L’euríbor mitjà mensual ha reprès al març la tendència alcista que va començar el setembre passat i es va interrompre al febrer, al pujar del -0,288% al -0,266%, segons ha confirmat aquest dimecres el Banc d’Espanya. A més, al llarg del mes ha tingut una evolució molt poc habitual, ja que ha passat del -0,327% del dia u al -0,171% del dia 31.

Raons dispars

José Ramón Díez Guijarro, director del servei d’estudis de Bankia, ho atribueix principalment a la «reducció de la liquiditat al mercat» de préstecs entre bancs (l’euríbor mesura teòricament el preu a què les entitats es deixen diners entre si). «El diferencial entre l’euríbor i el Call Money Swap al mateix termini –una forma de mesurar la prima de risc– se situa actualment en 35 punts bàsics, quan a mitjans de febrer es trobava en 20 punts bàsics. En canvi, les perspectives sobre la política monetària, un altre factor que normalment explica els moviments de la corba euríbor, a penes n’han afectat l’evolució, ja que es continua cotitzant la possibilitat d’una altra baixada de tipus per part del Banc Central Europeu (BCE) de 10 punts bàsics al llarg de l’any (des del -0,5%)», exposa. 

En canvi, Rafael Alonso, del departament d’anàlisi i mercats de Bankinter, estima que l’actuació de l’autoritat monetària sí que és la responsable. «Abans del consell de govern del dia 12, el mercat esperava que el BCE abaixés els tipus amb contundència, fins al -0,6% o fins i tot més, cosa que va provocar que l’euríbor caigués molt. Però allà es va produir un abans i un després i va començar a pujar, perquè el banc central no va tocar els tipus sinó que va llançar una bateria de mesures d’una altra naturalesa aquell dia i uns dies després, amb la qual cosa ha quedat la idea que la resposta de política monetària a aquesta crisi no serà reduir el preu dels diners», argumenta. 

Incertesa

La previsió del mercat, en qualsevol cas, continua sent que les quotes hipotecàries s’abarateixin fins al maig d’aquest any. Els crèdits s’actualitzen en funció de com està l’euríbor el mes determinat en què toca revisar el préstec respecte al seu nivell de dotze mesos abans: la quota puja si el valor present és més alt que el passat, i viceversa. L’estiu passat es va produir una aguda caiguda davant de l’expectativa que el BCE abaixés tipus al setembre, cosa que va provocar que l’índex marqués un mínim històric del -0,356% a l’agost. Posteriorment va començar a pujar, ja que la retallada del banc central va ser menys agressiva de l’esperat, però la comparació interanual continuarà beneficiant els hipotecats durant aquest primer semestre.

Notícies relacionades

Per a una hipoteca de 150.000 euros a 30 anys amb un diferencial del 0,99%, la rebaixa de la quota mensual que es revisi amb l’índex de març serà de 10,62 euros, fins als 463,68 euros, cosa que implica un estalvi anual de 127,44 euros. En canvi, l’encariment que començarà al juny, si es confirmen les previsions actuals del mercat, farà que els préstecs que toqui revisar amb l’euríbor d’agost pugin en 15,08 euros al mes, fins als 472,74 euros, amb una despesa anual més gran de 180,96 euros. L’abaratiment que s’iniciarà l’abril de l’any que ve faria que l’agost del 2021 la quota baixi 7,51 euros, fins als 465,23 euros, amb un estalvi anual de 90,12 euros.  

La incertesa generada pel coronavirus, en qualsevol cas, complica especialment qualsevol pronòstic. Díez estima que la prima de risc de l’euríbor s’hauria de corregir «parcialment», suposant que «el ‘xoc’ per l’alarma sanitària és temporal i que els problemes de liquiditat al mercat tendiran a moderar-se, tot i que, de moment, és difícil que desapareguin.» Segons el seu parer, això hauria de portar l’euríbor en els pròxims mesos a caure a nivells pròxims al -0,25%. Alonso, per la seva part, creu que és gairebé impossible de predir el comportament de l’índex, però aventura que es mourà entorn dels nivells actuals del voltant del -0,15% en els pròxims dotze mesos. El mercat no preveu actualment que l’índex abandoni el terreny negatiu en què va entrar el febrer del 2016 fins al mateix mes del 2024.