comptes públics

La Generalitat va quintuplicar el 2019 el dèficit que tenia establert

El desfasament de caixa va ser del 0,56% del PIB, quan havia de ser del 0,1%

El Govern atribueix el desfasament a 924 milions de deute pendent de l'Estat

aragonesok

aragonesok

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat va tancar l’any passat amb un dèficit de 1.329 milions d’euros, equivalent al 0,56% del seu PIB, cosa que suposa cinc vegades més que l’objectiu fixat per a les autonomies, que era del 0,1 % per a aquell any.

La Conselleria d’Economia ha donat a conèixer aquesta dada a última hora de la nit, i ha atribuït el gruix de la desviació, 924 milions, a l’impagament del deute pendent de l’IVA per part de l’Estat i a l’incompliment dels acords assolits en la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics.

Aquest deute va tenir, segons el Govern, un impacte del 0,39% del PIB, cosa que suposa gairebé quatre dècimes de les cinc de desviació. I afegeixen que, sense l’impacte d’aquest deute, el dèficit hauria sigut del 0,17%, molt a prop del 0,1% que tenien assignat les autonomies. 

L’incompliment del 2019 es va produir només un exercici després d’haver aconseguit per primera vegada complir els tres objectius d’estabilitat pressupostària que fixa la llei: dèficit (0,44%), deute (34%) i regla de la despesa (1,6%) el 2018. Aquesta evolució és considerada bàsica pel vicepresident i conseller d’Economia de cara a poder apel·lar al mercat de deute en el futur. La Generalitat, igual com gran part de les autonomies no poden acudir als mercats a finançar-se des del 2012. Per això es van crear els fons com el de liquiditat autonòmica (FLA) o la facilitat financera, en la qual està l’Administració catalana des de l’any passat per complir el dèficit.   

A més de la part que s’atribueix al deute pendent de l’Estat, gairebé una dècima més (un 0,09% del PIB) s’explica en concepte de despesa diferida per compromisos assumits amb les concessionàries d’autopistes Invicat i Aucat per l’aplicació dels peatges reduïts, així com per l’execució d’algunes inversions per mitjà de convenis amb les concessionàries. Economia afirma que es tracta d’un ajustament comptable sense impacte pressupostari el 2019.

Notícies relacionades

Si a més del que atribueix al Govern central es deixa de tenir en compte aquesta altra dècima, el dèficit hauria sigut del 0,08% del PIB, per sota del 0,1% fixat com a objectiu per a l’exercici, segons el departament que encapçala el vicepresident, Pere Aragonès.

Economia destaca que, en comparació amb el 2018, els ingressos van créixer un 4,9% mentre que les despeses ho van fer el 5,1% després de les millores retributives als funcionaris i el retorn del 40% de la paga extra pendent del 2013.