contra el coronavirus

El Govern reforça la «xarxa de seguretat» per a famílies i empreses

Aprova una moratòria de sis mesos en les quotes socials dels autònoms i empreses

Iglesias contraposa la «sortida social» d'aquesta crisi amb la que es va viure a partir del 2008

zentauroepp52984259 tro200331162531

zentauroepp52984259 tro200331162531 / PALACIO DE LA MONCLOA

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer dia de l’enduriment efectiu del confinament, el Govern ha llançat una nova bateria de mesures, «una xarxa de seguretat» per a aquest període excepcional, en paraules de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. Les noves iniciatives, anunciades el mateix dia en què s’ha batut el rècord de contagis i morts pel coronavirus, van des d’un ajornament de sis mesos sense interessos en les cotitzacions a la Seguretat Social dels autònoms i les empreses a la prohibició que es talli el subministrament de serveis bàsics com la llum, l’aigua, el gas i les telecomunicacions al conjunt de la població durant l’estat d’alarma, no només als col·lectius vulnerables com s’havia establert inicialment. Inclús s’imposen restriccions temporals a la publicitat d’apostes.

Tot i que aplaudida, la mesura destinada als autònoms, encara és vista com a insuficient tant per Foment del Treball, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona, que reclamen una moratòria fiscal, ja que, com afirmava Josep Sánchez Llibre, president de Foment en una entrevista amb EL PERIÓDICO «molts empresaris no podran pagar els impostos» perquè no tenen ingressos. La Seguretat Social permetrà als autònoms que hagin cessat la seva activitat pel Covid-19 que demanin la devolució de la part corresponent als dies d’estat d’alarma i pagar fora de termini però sense interessos les dels dies anteriors del mateix mes. 

Iglesias, Calviño i Montero  

En una compareixença amb la portaveu i titular d’Hisenda, María Jesús Montero i el vicepresident d’Assumptes Socials, Pablo Iglesias, probablement per provar d’apaivagar les informacions que apunten a profundes discrepàncies d’aquest amb Calviño, s’han donat a conèixer les noves mesures, més de 50, que s’inclouen en un reial decret llei. El text aprofundeix en la moratòria de les hipoteques, que passa d’un a tres mesos i s’estén als locals i oficines d’autònoms, així com als crèdits personals i al consum de col·lectius vulnerables. Al seu torn, es creen noves prestacions especials per a col·lectius com les empleades de la llar, els aturats sense subsidi i els treballadors temporals i es paralitzen durant sis mesos els desnonaments. Es tracta que «ningú es quedi enrere», segons va assegurar Montero.

Mentrestant han aprofitat per aclarir, per com de precipitat va ser, l’abast del major confinament decretat des d’aquest dilluns, que afecta tots els serveis que no són considerats essencials, el Govern ha reforçat el que el president del Govern, Pedro Sánchez, va definir com un «escut social» per pal·liar els efectes de la «hibernació» de l’economia mentre dura la propagació del coronavirus.

Resposta sanitària, econòmica i social

Notícies relacionades

Calviño ha afirmat que l’enduriment del confinament, que la ministra portaveu va afegir que «salva vides», s’emmarca en el paral·lelisme que el Govern busca entre la resposta sanitària i l’econòmica i social. «Com menys duri aquesta situació excepcional abans podrem recobrar la normalitat», ha dit la vicepresidenta tercera. Alhora afirma que aquest nou paquet completa les iniciatives destinades a donar respostes socials a la crisi. La màxima responsable de la política econòmica de l’executiu ha manifestat que les mesures segueixen les recomanacions de les autoritats sanitàries i «recullen els suggeriments que ens han fet arribar els agents socials».

Iglesias, per la seva part, ha destacat que les mesures busquen oferir seguretat i protecció a totes les persones per afrontar l’impacte negatiu de la crisi i ha remarcat les mesures per oferir el «dret constitucional» de la vivenda, un bé «més imprescindible» ara al ser la «trinxera» des de la qual els ciutadans es protegeixen del virus, després de demanar-los que estiguin a casa per evitar contagis. També va contraposar la «sortida social» d’aquesta crisi amb la que es va dur a terme després de l’esclat de la del 2008.