Tecnologia

El Govern retarda el desplegament del 5G a Espanya pel coronavirus

La subhasta de freqüències i la liberalització de la banda per la qual es desplegarà el 5G s'ajorna fins a nou avís

zentauroepp47973538 on 5g200103122118

zentauroepp47973538 on 5g200103122118 / Dado Ruvic

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’anhelada revolució de la cinquena generació de telefonia mòbil, coneguda com a 5G, haurà d’esperar. El Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital ha comunicat a la Comissió Europea que ha decidit ajornar l’alliberament de la banda de 700 megahertzs, procés conegut com a Segon Dividend Digital, sine die.

Aquest procés, que consisteix a canviar les freqüències assignades als canals de televisió en la banda de 700 megahertzs (694-790 MHz) per utilitzar-les per desplegar les futures xarxes 5G, tenia com a data límit dictada per la Comissió Europea per executar-la el 30 de juny del 2020, tot i que es preveia la possibilitat que es pogués ajornar la data per motius de força major, com és el cas actual.

A la cancel·lació de l’alliberament de la banda, s’afegeix també l’ajornament de la subhasta que assigna les freqüències als operadors de telefonia amb xarxa com Telefónica, Vodafone o Orange. L’ajornament de les licitacions de bandes de freqüències per a serveis 5G és una decisió adoptada en els últims dies per altres països de la Unió Europea, com França, Àustria i Portugal, però que probablement suposi que el desplegament comercial –previst per a finals del 2020 i principis del 2021– s’alenteixi.

La nova data de moment es desconeix. El ministeri reconeix que tot depèn de «quan finalitzin les mesures de contenció adoptades per fer front al coronavirus». En tot cas, s’avança que serà el «mínim termini imprescindible per completar el procés».

En la comunicació enviada a la Comissió Europea, el departament de Nadia Calviño explica que la decisió de l’ajornament, que no és una suspensió, sinó que arriba «després de constatar que les mesures de restricció de la mobilitat» estan ocasionant retards en la planificació original, impedeixen finalitzar el procés abans del 30 de juny.

Notícies relacionades

El 24 de juliol es va iniciar la resintonització de canals de televisió per deixar lliure la banda dels 700 MHz i la intenció era finalitzar el procés en el termini d’un any. I, tot i que des del principi de l’estat d’alarma, el ministeri ha donat instruccions de mantenir, «sempre que se salvaguardi la salut dels treballadors», l’execució de les actuacions del procés, al final s’ha constatat el retard.

Els operadors aplaudeixen la decisió

La patronal dels operadors ha aplaudit la decisió del ministeri d’ajornar els temps. «Les actuals circumstàncies comporten una sèrie de riscos operatius, financers i estratègics lligats a aquest procés que no poden ser assumits pel conjunt d’agents involucrats», assegura en un comunicat DigitalES.