Telecomunicacions

¿Què és el 5G i per a què serveix?

Més velocitat, menys latència i més dispositius connectats alhora, avantatges de la nova xarxa

zentauroepp47123036 mobile190228093833

zentauroepp47123036 mobile190228093833 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Diuen que serà una autèntica revolució, que tindrà un impacte “més enllà” d’un canvi de tecnologia i, fins i tot,Donald Trump treu les grapes per declarar la guerra a la XinaDonald Trump, Huawei pel mig, i assenyala que “la carrera pel5G està en marxa i els Estats Units han de guanyar”. Però, ¿què és el 5G i per què és tan important?

El 5G són les sigles de cinquena generació de connectivitat de telefonia mòbil, és a dir, la successora del 4G, com aquesta ho va ser del 3G. A la pràctica dels usuaris significa més velocitat –d’una rapidesa de descàrrega de 150 megues per segon a 20 gigues per segon en el futur– i menys latència –el temps de resposta des que es dona una ordre a un dispositiu fins que s’executa, bàsic, per exemple, en una operació a distància. Però, a més, un altre dels avantatges és que permetrà passar de connectar 10.000 dispositius per quilòmetre quadrat a un milió: això és el germen de la internet de les coses, que qualsevol objecte es connecti a la xarxa i interactuïn entre si i prenguin decisions de manera autònoma. 

De cara als ciutadans, la nova banda ultra ràpida permetrà que el telèfon mòbil es connecti a més velocitat que l’ordinador de casa, descarregar una pel·lícula en segons, veure la televisió a la platja o visitar Tailàndia des del saló gràcies a la realitat virtual. També, la cirurgia amb robots, tot i que el metge estigui a milers de quilòmetres de distància; les fàbriques seran intel·ligents amb l’automatització dels processos, com també ho seran les xarxes d’energia. També hi haurà millores en l’agricultura gràcies a la internet de les coses, així com a les ciutats, amb la millora de la mobilitat. En aquest sentit, per descomptat, amb el 5G arribaran els cotxes autònoms i els cotxes connectats amb la ciutat (per a una conducció més segura). 

Tot connectat

Tot estarà connectat entre si, els electrodomèstics, els cotxes, l’energia, l’oficina... i tot podrà ser controlat de manera remota. Tot això no és una il·lusió del futur, sinó que aquestes aplicacions ja s’han testat en proves pilot a moltes ciutats espanyoles, entre les quals hi ha Barcelona. De fet, a la capital mundial del mòbil es va realitzar la primera intervenció quirúrgica amb assistència en directe en remot, des delMobile World Congress d’aquest any: una operació de còlon al Clínic.

Notícies relacionades

Tot això, a més, portarà beneficis que es podran quantificar. Segons la Comissió Europea, els beneficis estimats a l’introduir el 5G a quatre sectors productius (automociósaluttransport i ‘utilities’) augmentarien progressivament fins a assolir els 62.500 milions d’euros d’impacte directe anual dins de la Unió Europea el 2025. A aquestes quatre indústries s’hi han d’afegir altres sectors que, també, seran els més beneficiats d’aquesta nova era tecnològica: indústria, seguretat i defensa; automoció; mitjana i entreteniment; energia i serveis financers.

Però encara queda un temps perquè tot això passi. Segons el director de l’Observatori Nacional del 5G, Federico Ruiz, el 5G s’haurà posat en marxa a començaments del 2021, tot el que es dugui a terme anteriorment seran desplegaments “limitats”: “Quan ho notem dependrà de la inversió en la xarxa i de les freqüències de desplegament”.

Temes:

Mòbils 5G