efectes de la pandèmia

El Govern es proposa avalar les famílies que no puguin pagar el lloguer

El Consell de Ministres de dimarts estudiarà una proposta que pot afectar 1,5 milions de famílies

zentauroepp51558555 barcelona 02 01 2020  pisos de alquiler en les corts o sarri200323180715

zentauroepp51558555 barcelona 02 01 2020 pisos de alquiler en les corts o sarri200323180715 / ANGEL GARCIA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El Govern avalarà els crèdits de les persones que no puguin pagar el lloguer com a conseqüència d’estar en situació de vulnerabilitat a causa dels efectes econòmics del coronavirus, com la pèrdua temporal de la feina. Tant el Ministeri de Transports (Vivenda) com els d’Economia i Hisenda estan d’acord a portar aquesta proposta al Consell de Ministres de dimarts vinent

No obstant això, la proposta no coincideix amb la d’Unides Podem, que dona suport a la condonació total dels lloguers en cas que no es puguin pagar per situació de vulnerabilitat. El plantejament que s’analitzarà en el Consell de Ministres és que qui no pugui pagar la renda a l’estar en situació de vulnerabilitat podrà demanar un crèdit al banc, que serà avalat pel Govern, cosa que suposa que si no es pot amortitzar perquè l’arrendatari passa per problemes econòmics, se n’haurà de fer càrrec l’Estat. El període d’amortització serà de sis anys i els crèdits tindrà un interès zero.

Transports considera que davant de la crisi del coronavirus hi havia unes 400.000 famílies a Espanya amb dificultats per pagar el lloguer i que després de la crisi sanitària, aquesta xifra ha ascendit a 1,5 milions de famílies, raó per la qual és indispensable prendre mesures en aquesta qüestió. No obstant, l’Executiu està treballant també en una definició més precisa del que es considera famílies vulnerables. En aquest sentit, caldrà llegir la lletra petita del decret en què s’incloguin els nous ajuts, han precisat les fonts consultades.

Una línia de 300 milions

Segons la Cadena Ser, el volum i crèdits avalats assoliria els 100 milions d’euros, tot i que aquesta és una xifra no confirmada. L’aportació econòmica anirà amb càrrec al Pla d’Habitatge de l’Estat. El Govern ja va aprovar una línia de despesa social de 300 milions d’euros per a les comunitats autònomes que s’inclou al decret de la moratòria de les hipoteques, i que pot ampliar-se amb una quantitat superior, que pot servir per ajudar en el lloguer, segons fonts de Transports.

Mesures complementàries

L’aval no és l’única mesura que està considerant el Govern per evitar els efectes que la crisi sanitària està generant en la població, pel que fa a la pèrdua d’ingressos a causa de la suspensió temporal d’ocupació a què es veuen abocades les empreses. En tot cas, la iniciativa que s’aprovi ja no estarà centrada tant en els propietaris com en els llogaters. El debat semblava enfocat cap a si havien de ser els grans propietaris o els petits qui es fessin càrrec del cost que representa la condonació o moratòria del lloguer.

Notícies relacionades

El cert és que centrar-se en aquest aspecte implicava endinsar-se en un atzucac, ja que fer que els costos recaiguessin sobre els grans fons immobiliaris i els bancs té un abast limitat, ja que aquests amb prou feines representen el 4% del mercat del lloguer a Espanya. El 96% de les vivendes en arrendament pertanyen a petits propietaris. Els grans propietaris s’han manifestat en el sentit que seria discriminatori condonar els lloguers que ells gestionen, quan en el cas de les hipoteques s’ha aplicat una moratòria del pagament –no una suspensió–, que els bancs podran reclamar quan hagi passat l’epidèmia.

Arbitrar mesures en aquest àmbit podia suposar un perjudici per aquests tenidors, que en molts casos depenen dels ingressos de la vivenda que tenen llogada per tirar endavant.