conseqüències de la pandèmia

La banca es llança a retallar dividend davant del cop del coronavirus

El BCE insta els bancs a no pagar dividends almenys fins al pròxim 1 d'octubre

Les entitats defensen que els permetrà facilitar el crèdit, però alguns analistes el posen en dubte

undefined52944877 bankia200327180559

undefined52944877 bankia200327180559 / Bankia

4
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Els bancs espanyols, com la resta dels europeus, afronten la pandèmia del coronavirus en una posició molt més sòlida que la que tenien al començament de la gran recessió del 2008-2013. Tota crisi, no obstant, implica que els seus clients (empreses i llars) tindran problemes de pagament, amb el consegüent increment de la morositat, a més de provocar que els seus actius en balanç, com els immobiliaris, puguin perdre valor. Per afrontar les pèrdues que això els ocasionarà, algunes de les principals entitats financeres del continent han començat a anunciar aquests dies retallades del dividend que paguen als seus accionistes i moltes d’altres estan plantejant-se seguir els seus passos. 

Pagar un dividend menor, o no pagar-lo arribat el cas, permet a les entitats retenir una part gran dels seus beneficis per destinar-la a augmentar el capital, que al seu torn els serveix per absorbir pèrdues. Els bancs, així mateix, han de reservar capital per donar crèdits, amb la qual cosa com més gran sigui el seu nivell de solvència de partida davant de d’absorbir els esmentats trencaments causats per la malaltia, més marge tindran després per concedir préstecs als clients que ho necessitin.

El Banc Central Europeu (BCE), precisament, ha recomanat aquest divendres a les entitats que no paguin dividends amb càrrec als beneficis del 2019 i el 2020 «almenys fins a l’1 d’octubre» d’aquest any, així com que també s’abstinguin de recomprar accions per amortitzar-les. La mesura, ha explicat, no ha d’afectar retrospectivament els pagaments ja realitzats per alguns bancs contra els resultats de l’any passat, però sí a les entitats que hagin presentat una proposta d’abonament a aprovar en pròximes juntes d’accionistes. «El BCE espera que els accionistes dels bancs s’uneixin a aquest esforç col·lectiu» per superar la crisi del coronavirus, ha reclamat. El Banc d’Espanya ha estès aquesta recomanació a les entitats espanyoles de menor mida, que són les que estan sota la seva supervisió directa.

 Bancs i empreses  

Hores abans, la patronal bancària europea EBF havia confirmat també aquest divendres que ha enviat una carta al BCE per anunciar-li que totes les entitats del continent «prioritzaran la solvència per poder finançar l’economia». L’associació, així, ha apuntat que alguns bancs podrien reduir el dividend del 2019 anunciat però encara no aprovat pels accionistes en junta. De cara al 2020, ha defensat que les entitats no haurien de remunerar els accionistes de forma avançada, sinó esperar a final d’any per prendre decisions.

Tres bancs espanyols han estat entre els pioners. El president de Bankia, José Ignacio Goirigolarri, ha anunciat aquest divendres que no pagarà aquest any el dividend extraordinari que tenia previst abonar als seus accionistes, amb el que ha deixat en suspens i «condicionat a l’efecte que pugui tenir» la crisi del coronavirus el seu compromís de retribuir els propietaris amb 2.500 milions d’euros durant el trienni 2018-2020. També ha advertit que el pagament amb càrrec als resultats del present exercici, que abonarà a començaments del 2021, s’abordarà amb la «màxima prudència», deixant clarament la porta oberta a reduir-lo respecte a l’anterior.

El Santander, per la seva banda, va decidir dimarts que no pagarà aquest any un dividend el novembre com a avanç dels resultats del 2020 i que realitzarà un únic abonament el maig del 2021, la quantia del qual determinarà «una vegada que conegui l’impacte que hagi tingut la pandèmia». Dijous,  CaixaBank va aprovar reduir el dividend en efectiu proposat per l’exercici 2019 de 0,15 a 0,07 euros per acció i retallar el percentatge del benefici net del 2020 que destinarà als propietaris del més del 50% previst que no superi el 30%. Amb la mateixa intenció de reforçar el seu balanç, han pres mesures similars entitats com l’austríaca Erste i empreses d’altres sectors com Inditex, Repsol, Aena, Amadeus, Airbus o l’embotelladora europea de Coca-Cola. És de preveure que d’altres s’hi sumin.

Prudència exigida

Les autoritats els estan instant a prendre aquestes mesures. Abans de l’anunci d’aquest divendres, el BCE ja va suavitzar fa uns dies els requisits de supervisió perquè els grans bancs de la zona euro puguin utilitzar 120.000 milions d’euros dels seus matalassos de capital per absorbir pèrdues o per finançar potencialment amb fins a 1,8 bilions» d’euros a famílies i empreses. A canvi, això sí, els va avisar que aquest alleujament no ha de ser fet servir per augmentar els dividends. «El BCE no requereix als bancs que suspenguin o redueixin la distribució de dividends o la recompra d’accions per amortitzar-les, però espera que els bancs prenguin decisions prudents en vista del deteriorament de panorama econòmic», els va advertir llavors.

El Banc d’Espanya, per la seva banda, va recordar dimarts en la seva memòria de supervisió del 2019 que tant el BCE com la mateixa institució espanyola «han recomanat a les entitats l’adopció d’una política de distribució de dividends i de remuneració variable conservadora i prudent, orientada a mantenir en tot moment un adequat nivell de capitalització». La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), pel seu costat, va anunciar dijous un acord amb el Col·legi de Registradors per facilitar que les empreses retallin o suspengui el pagament als accionistes.

Visió d’experts

Notícies relacionades

Els analistes donen per descomptat que aquesta estratègia anirà a més. «La relaxació anunciada de les reserves de capital per part dels bancs centrals de tot Europa és important per guanyar temps, però és d’esperar que en algun moment calgui reconstruir els nivells de capital. Per a alguns bancs això implicaria un deteriorament de la seva capacitat de pagar dividends o un augment del nombre d’accions (via ampliacions de capital)», ha apuntat Justin Bisseker, de Schroders. «Els pagadors de dividends més grans en la indústria petroliera i la indústria bancària semblen particularment vulnerables en aquest moment, i podria ser més probable que retallin els dividends en un entorn en el qual d’altres estan fent el mateix», ha abundat Richard Carlyle, de Capital Group.

Els analistes de Bank of America, per la seva banda, han posat en dubte que aquestes mesures facilitin el crèdit, com argumenten els bancs i els supervisors. «Si la resposta al final a Europa és ‘no importa (l’esforç regulatori dels últims anys per fer més solvent al sector), cap de vosaltres (pels bancs) pot pagar (el dividend)’, pensem que tota la construcció regulatòria semblaria estar en qüestió. I quan aquest sigui el cas, la majoria dels inversors simplement s’allunyaran. L’elevat cost de capital resultant és un desincentiu per deixar», han advertit.