Estat d'alarma

El Govern central deixa 370 hotels de guàrdia per allotjar-hi treballadors

Els establiments estaran tancats al públic en general, però acolliran personal de serveis bàsics

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona.

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern central ha decidit habilitar 370 hotels de guàrdia per allotjar treballadors de serveis bàsics com ara assistència sanitària, transportistes, responsables del manteniment dels sistemes de telecomunicacions, forces i cossos de seguretat... Els allotjaments estaran tancats per al públic en general, però el seu servei estarà considerat «essencial» i donaran allotjament a una sèrie de col·lectius.

Aquest dijous 26 de març està previst el tancament de tots els hotels i allotjaments turístics similars d’Espanya per ordre de l’Executiu. No obstant, en una ordre ministerial publicada aquest dimarts, el ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, n’ha ‘indultat’ tres centenars perquè prestin el seu servei a treballadors o ciutadans que ho necessitin.

Es tracta de treballadors de serveis crítics com sanitaris, reparació i execució d’obres d’interès general, proveïment de productes, tripulacions dels vaixells, salvament i seguretat marítima, responsables de xarxes de telecomunicacions i centres de processos de dades, subministrament d’energia i aigua, i serveis de transport de mercaderies o de viatgers. També les forces i cossos de seguretat de l’Estat o aquelles persones que hagin de desplaçar-se per atendre «gent gran, menors, dependents, persones amb discapacitat, persones especialment vulnerables o amb necessitats d’atenció sanitària», segons diu el document.

A més de garantir l’allotjament, els establiments oferiran servei de restauració, «i qualsevol altre servei que resulti necessari», exclusivament a les persones allotjades, amb l’excepció dels transportistes professionals de mercaderies que tindran permès l’«accés a les instal·lacions i serveis de lavabo i restauració» tot i que no hi estiguin allotjats.

Notícies relacionades

Els centres que no figurin a la llista formada per 370 establiments no tindran la consideració de serveis essencials i, per tant, no estan obligats a obrir, però podran obrir i allotjar persones que compleixin les condicions de la llista anterior sempre que segueixin «les mesures i instruccions de protecció indicades».

17 establiments a Catalunya

En el cas de Catalunya, són 17 els establiments que s’han habilitat, la majoria a la ciutat de Barcelona –Atenea Barcelona Aparthotel, BAH Barcelona Airport Hotel, Catalonia Atenas, Catalonia Barcelona Plaza, Expo Hotel Barcelona, Frontair Congress Aeropuerto, Hotel Barcelona, Hotel Sallés Ciutat del Prat, Ibis Budget Barcelona Viladecans Aeropuerto, NH Cornellà, NH Sant Boi, NH Sants, Novotel Barcelona Cornellà–, però també a Castelldefels, l’Hotel Flora Parc; a Figueres, l’hotel El Travé; a la Jonquera, l’Hotel Nacional, i a Tortosa, l’Hotel Tortosa Parc.