Estat d'alarma

Els grans hotelers posen en marxa la clausura dels seus establiments

Meliá i Iberostar han anunciat tancaments dels seus hotels, mentre altres cadenes, com RIU, es preparen per fer-ho

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El turisme està completament aturat a Espanya. Museus, teatres, bars i restaurants estan tancats a tot el país des del cap de setmana passat, mentre molts establiments hotelers continuaven oberts. El motiu no és cap altre que no veure’s obligats a fer fora milers de turistes que encara estaven als establiments, però les grans cadenes com Meliá o Iberostar ja han començat a posar en marxa la clausura massiva dels seus hotels, mentre altres, com RIU, ho faran ben aviat. 

La casuística hotelera és molt variada. Hi ha establiments que serveixen de vivenda habitual per a persones desplaçades a una ciutat determinada per motius laborals, és a dir, en alguns casos es tracta d’allotjaments que presten serveis essencials com a caràcter excepcional i, per tant, no han pogut tancar. Però també n’hi ha altres de vacacionals, que es trobaven plens de gent quan es va dictar l’estat d’alarma a Espanya, sobretot a les zones més costaneres i amb menys contagis; i altres de més petits que van tancar fins i tot abans de decretar-se l’alerta sanitària per baixa afluència i alt risc.

Aquestes diferències justifiquen que el Govern no obligués al tancament d’aquests establiments. Però aquest dilluns els més grans, pertanyents a les principals cadenes hoteleres, han començat a posar en marxa les clausures. Tot i que la primera cadena a anunciar un tancament la setmana passada va ser Room Mate. Alguns dels hotels madrilenys de la cadena que dirigeix Kike Sarasola (Laura, Mario i Macarena) van anunciar dimecres el seu tancament, mentre aquesta setmana ha començat la cascada nacional amb l’anunci de dues cadenes com Iberostar Meliá.

Iberostar va anunciar dilluns el tancament temporal dels seus 38 hotels a Espanya, una mesura que «previsiblement» estendrà ben aviat a altres països, i que suposarà una «suspensió temporal de l’activitat laboral» a escala global. L’hotelera mallorquina compta amb 120 hotels a tot el món i 34.000 empleats que es veuran afectats per la nova situació. 

El grup Meliá, dirigit per Gabriel Escarrer, va anunciar també dilluns el tancament de mig centenar d’establiments «inicialment» fins al 31 de març. La majoria dels establiments, més de 40, estan establerts a Espanya, però la mesura també afecta hotels a Itàlia, Alemanya, la República Txeca, el Vietnam i la Xina. Els sindicats CCOO i UGT han denunciat que la cadena ha acomiadat des de principis del mes de març a prop de 230 empleats al·legant baixa ocupació per la crisi del Covid-19.

Notícies relacionades

Fonts de RIU, cadena amb uns 30 establiments a Espanya, apunten que no han fet encara cap tancament, perquè encara tenen clients, però que en els pròxims dies s’anirà produint irremeiablement les clausures. 

Tot i que Meliá i Iberostar són dos dels principals hotelers espanyols, el seu percentatge d’hotels respecte al total d’establiments a Espanya és ínfim per l’elevat repartiment que hi ha en aquest país. A l’espera de conèixer les mesures laborals que posarà en marxa el Consell de Ministres aquest dimarts per aplicar en aquesta situació d’estat d’alarma, la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat) ha sol·licitat al Govern que reculli al decret aprovat dissabte un nou annex on es dicti un «tancament ordenat i esglaonat» dels establiments d’allotjament turístic davant de l’excepcionalitat de la situació.