efecte del decret d'alarma

Grans cadenes de restauració deixen de pagar el lloguer dels seus locals

Alguns grups han enviat cartes als propietaris justificant la seva decisió per «força major»

Els gestors negocien amb els llogaters rebaixes de preus o condemnació temporal de les rendes

zentauroepp11802142 barcelona 19 11 2009      gente pidiendo la comida en el ken200323132043

zentauroepp11802142 barcelona 19 11 2009 gente pidiendo la comida en el ken200323132043 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Max JIménez Botías

La restauració i el comerç són activitats econòmiques que es ressenten particularment per l’estat d’alarma provocat pel coronavirus: el tancament d’establiments implica una forta caiguda d’ingressos en més proporció que els costos. Una derivada d’aquesta situació és que les grans cadenes de restauració –especialment les relacionades amb el menjar ràpid– han començat a comunicar als propietaris que deixaran de pagar les rendes i plantegen una renegociació dels preus que paguen pel lloguer dels locals comercials que ocupen. 

«Tenim llogaters que han deixat de pagar les rendes i altres que demanen renegociar-les», ha comentat Miquel Laborde, soci de la firma d’intermediació immobiliària Laborde Marcet en una videoconferència amb periodistes. «estem rebaixant lloguers en un 50% quan la situació ho requereix o condonant el deute temporalment, perquè molts d’aquests llogaters no tindran ingressos per pagar el lloguer», ha afegit Laborde. Però alguns grans operadors de restauració estan enviant cartes als propietaris en quès anuncien que deixaran de pagar el lloguer per la situació «de força major» generada pel coronavirus.

Es tracta d’una situació que ja ha arribat a diferents organismes del sector immobiliari. Les cambres de la propietat urbana estan atenent múltiples consultes, tant de propietaris com de llogaters respecte a què atenir-se davant de les dificultats per al pagament dels lloguers de locals afectats pel tancament del negoci, així com de persones que per les circumstàncies actuals han registrat una important retallada dels seus ingressos i preveuen que no podran atendre el pagament del lloguer de la vivenda on viuen.

El consell de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, atenent les circumstàncies extraordinàries, recomanen als associats la màxima sensibilitat davant de la situació, i que s’analitzi cada cas en particular per facilitar un acord entre propietari i llogater, a fi d’ajornar o reduir totalment o parcialment les rendes a les persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica durant la situació d’alarma. «No tots els casos són iguals. No és la mateixa situació la de les grans marques de restauració que la dels petits comerciants», precisa Marcet.

Les marques de moda, a la cua

Juntament amb les grans cadenes de restauració i petits negocis, el sector immobiliari relacionat amb el ‘retail’ espera que siguin les grans marques tèxtils, que ocupen un elevat percentatge dels locals comercials del centre de la ciutat, les que plantegin renegociar els seus lloguers. «No fa tant temps que ja ho va fer Inditex», ha comentat Gerard Marcet, l’altre soci de la immobiliària, que espera que les grans cadenes de moda segueixin els passos ja donats per altres activitats. «Els propietaris que tenen locals llogats per aquestes cadenes de moda, prefereixen mantenir-les com a arrendatàries, ja que són bons clients. És previsible que es prestin a la negociació, com ja s’està fent altres llogaters més petits», afegeix.

L’impacte econòmic del tancament de locals no és fàcil de precisar, però per a un restaurant en una zona cèntrica de Barcelona el tancament de portes durant un mes pot significar el benefici de l’any. «Si el tancament es prolonga durant dos mesos, l’impacte pot ser impredictible», segons assenyala Laborde.

Merlin perdona deutes

Notícies relacionades

Davant de la situació actual, algunes grans tenidors han decidit avançar-se a la inevitable negociació. Merlin Properties, la socimi més gran d’Espanya, ha decidit aprofitar el seu paper de líder del sector per condonar el 100% de la renda a tots els comerços i hotels que té com a llogaters i l’activitat dels quals el Govern ha ordenat tancar, dins de les mesures de l’estat d’alarma. Aquesta decisió, que la socimi ha començat a comunicar ja tant telefònicament com per carta, beneficiarà el 77% dels seus llogaters dins del segment ‘retail’ i els dos hotels que té en cartera: el Novotel ubicat en un edifici d’ús mixt que posseeix a l’avinguda Diagonal, 199 (Barcelona), i l’Eurostars ubicat en una de les Cuatro Torres, de Madrid.

Juntament amb el comercial, el sector hoteler és l’altre que més seriosament percep l’impacte econòmic negatiu. Han hagut de tancar les portes i és previsible que deixin de facturar durant dos mesos. «Segons l’impacte que tinguin per aquesta caiguda dels ingressos hauran de replantejar-se la seva situació», ha comentat Laborde, que reconeix que la firma d’operacions s’ha parat en l’activitat immobiliària de Barcelona, perquè no és possible firmar els contractes davant de notari, però no l’interès dels inversors per realitzar operacions a la ciutat. No té por que la situació es prolongui indefinidament, tot i que és veritat que estan oferint preus entre un 10% i un 15% més baixos dels que oferia fa un mes», comenta.