27 set 2020

Anar al contingut

Condicions de treball

L'Advocada General de la UE considera que Espanya abusa de la temporalitat en el sector públic

La lletrada Juliane Kokkot no considera, tal com exigeixen els demandants, que els empleats eventuals hagin de ser transformats automàticament a fixos

Gabriel Ubieto

L'Advocada General de la UE considera que Espanya abusa de la temporalitat en el sector públic

JULIEN WARNAND

L’Administració espanyola comet un abús en la contractació sistemàtica d’interins per cobrir places estructurals, però no per això ha de fer fixes les persones que es trobin en l’esmentada situació. Així ho ha considerat l’Advocada General de la Unió Europea Juliane Kokkot, en les conclusions presentades aquest dijous a Luxemburg, amb referència a dos casos de treballadors interins de Madrid que van elevar la seva demanda fins a instàncies europees.

L’opinió dels advocats generals no equival a la sentència final, que haurà d’emetre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE); tot i que en la majoria dels casos anticipa la resolució. Un total de 901.300 persones treballen en el sector públic a Espanya (Administració General de l’Estat, comunitats autònomes i ajuntaments, principalment) amb un contracte temporal, segons constaten les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), referents al segon trimestre del 2019. Fet que representa més d’un de cada quatre empleats del sector públic, concretament el 28,2%. A Catalunya l’esmentada xifra és de 109.400 temporals, el 24,5%.