A CATALUNYA

Nissan presentarà un ERTO per a 3.500 empleats sense acord dels sindicats

L'empresa ofereix el 80% de compensació salarial mentre que els sindicats en reclamen el 90%

fabrica-nissan-bcn-1

fabrica-nissan-bcn-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto / Xavier Pérez

Nissan Motor Ibérica té previst presentar aquesta mateixa tarda un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per als gairebé 3.500 empleats dels centres productius de la Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca. La mesura adoptada per l’empresa no comptarà amb el vistiplau dels sindicats, que rebutgen de forma clara les condicions econòmiques ofertes, perquè les consideren insuficients.

La reunió d’aquest matí de la direcció i el comitè ha acabat sense que els sindicats avalin l’ERTO. No obstant, des de l’empresa han reconegut a aquest rotatiu que el presentaran a la Conselleria de Treball perquè entri en vigor avui mateix amb caràcter retroactiu a comptar des de dilluns passat, moment en què es va decidir tancar les plantes.

Raons de força major

La marca argumenta que es tracta de raons de «força major», ja que la factoria tenia escassetat de subministraments, als quals «hem d’afegir la necessitat de protegir els treballadors del coronavirus», comenten des de l’empresa.

Els sindicats consideren insuficient la proposta empresarial. En una nota remesa aquest migdia assenyalaven que des dels «comitès d’empresa de les plantes afectades per aquest ERTO (Zona Franca, Montcada i Sant Andreu de la Barca) havíem sol·licitat establir un complement salarial per garantir el 90% sense que s’incloguessin les pagues ni les vacances, però sobretot qque es pogués reestablir l’activitat únicament i exclusivament mentre no es tingués la garantia de propagació del contagi entre els treballadors». L’empresa no ho ha acceptat i presentarà l’ERTO amb altres condicions.

La proposta que es materialitzarà a l’expedient és la següent:

- Complement del salari al 80 %. (això afecta pagues i vacances)

-Els treballadors que puguin treballar des de casa o als quals es pugui garantir les mesures sanitàries adequades no els afectarà l’ERTO

. - No afectarà les persones pendents de prejubilació. -

Període d’afectació mentre durin les causes per les quals presenten l’ERTO (falta de subministraments / no existeixi possibilitat de garantir les mesures de recomanació de protecció a la salut).

- Comunicació a l’Administració amb efectes retroactius des del dia 16 de març (això ha de ser aprovat per la mateixa administració).

«Falta de respecte»

Els sindicats lamenten que l’empresa no accedeixi a les seves peticions. «Ens sembla una falta total de respecte la nul·la voluntat de Nissan de buscar un acord positiu, establint unes condicions molt per sota del que està cobrint el sector. La situació que es produeix amb aquesta decisió unilateral, no fa més que posar en risc les pròximes negociacions, la viabilitat de la planta i el futur de tothom que treballa a Nissan», assenyalen els sindicats en un comunicat.

Notícies relacionades

Dels 3.500 treballadors afectats per l’ERTO, 2.500 treballen a la fàbrica de la Zona Franca, la segona més important de Catalunya i que està parada des de divendres passat, i l’altre miler són els que tenen els seus llocs de treball a Montcada i a Sant Andreu de la Barca.

El cas de Seat

La marca del grup Volkswagen, Seat, també va pactar un ERTO per a 14.771 treballadors, però en aquest cas els abonarà un 90 % del salari net. «Els hem dit que no pot ser que els treballadors siguin els únics que paguen l’aturada pel coronavirus i que l’empresa no assumeixi res», ha assenyalat a l’agència Efe un dirigent sindical present en la reunió.

Temes:

Nissan