pla de xoc

Foment demana al Govern ajornar 3 mesos la declaració d'impostos

La patronal catalana remet una carta al president del Govern en el qual reclama que es faci servir la política tributària per donar liquiditat

sanchez-llibre-3

sanchez-llibre-3

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Foment del Treball hi ha molta preocupació per la liquiditat de les empreses. I han aconseguit que el Govern inclogui més de 100.000 milions en avals públics al reial decret de mesures urgents aprovat aquesta setmana. Però queda pendent el tema tributari: no hi ha ingressos, però s’han de pagar impostos. És per això que la patronal catalana, a través del seu president, Josep Sánchez Llibre, s’ha dirigit per carta al cap de l’Executiu, Pedro Sánchez, per demanar-li que s’ajorni tres mesos la presentació de declaracions i autoliquidacions tributàries. El Govern va aprovar la setmana passada que les pimes i els autònoms puguin ajornar el pagament de deutes tributaris de fins a 30.000 euros.   

La mesura, segons la missiva, hauria de beneficiar les empreses amb independència de l’import i dels subjectes que el duguin a terme. L’objectiu, argumenta a la carta la patronal catalana, «és el manteniment de la cadena de pagaments, de la tresoreria de les empreses, de l’ocupació i del consum». Justament aquest dijous, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica els terminis de presentació de l’IRPF, l’inici  de campanya del qual es manté per al pròxim 1 d’abril.  

Segons el parer de Foment, les mesures excepcionals adoptades fins ara pel Govern «tenen una flexibilització de terminis molt limitada per fer certs tràmits en procediments tributaris i per pagar liquidacions».

En la missiva dirigida a Sánchez s’argumenta que no s’ha atribuït cap protagonisme, dins de la política econòmica d’emergència, desenvolupada pel Govern, a la política fiscal i tributària per assolir l’objectiu pretès pel reial decret-llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del Covid-19, que està destinat a protegir i recolzar al teixit productiu i social.

Notícies relacionades

Segons el parer de Sánchez Llibre, una mesura d’aquesta naturalesa permetrà «una sortida molt més accelerada de la situació quan la crisi se superi». Al seu torn destaca l’«extravagància d’haver de pagar l’IRPF i l’impost de societats de l’exercici del 2019, quan en l’exercici del 2020 hi haurà, en molts casos, bases imposables negatives a compensar a l’exercici de 2021 i següents. Quan en una situació excepcional com a aquesta s’hauria d’actuar –probablement– a la inversa».

Segons Foment s’hauria de combinar, d’una banda la presentació i pagament dels tributs, i de l’altra, utilitzar-los com un mecanisme per atorgar directament liquiditat durant un període breu que faciliti una caiguda de l’activitat en V, és a dir caiguda i ràpida recuperació. D’aquí que davant d’aquesta situació, de forma temporal i excepcional, s’hauria d’adoptar la mesura d’ajornar tres mesos la presentació (o almenys l’ingrés) de declaracions i autoliquidacions tributàries; amb independència del seu import i subjectes que la realitzin; sense interessos. I que la quantitat ajornada es pogués fraccionar en els sies mesos següents.