efectes econòmics del coronavirus

La Cambra de Comerç estima una caiguda del PIB de l'1,7% si l'aturada econòmica dura 15 dies

El servei d'estudis de la institució analitza escenaris d'impacte econòmic segons cada sector

49261232 591

49261232 591 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona calcula que el PIB català caurà almenys l’1,7% en 15 dies per l’aturada econòmica causada pel confinament decretat pel coronavirus. Es tracta d’un càlcul sobre l’impacte en el PIB, però no una previsió de caiguda del PIB a finals d’any. «L’impacte a llarg termini dependrà de la intensitat i durada de la fase més crítica (parada de l’economia) i de les mesures que prenguin els diferents governs i les institucions econòmiques europees», considera la institució, que, a través del seu servei d’estudis, està treballant de manera intensiva per avaluar l’impacte concret en cada àmbit d’activitat.

Tot i que els experts de la Cambra coincideixen que les previsions d’impacte s’hauran de revisar de manera contínua avancen que el sector primari no quedarà afectat significativament, la construcció es veurà afectada en un 50%, els serveis retallaran els ingressos entorn del 45% i, finalment, la indústria es veurà minvada en un 33%.

Segons aquests càlculs, si s’apliquen aquests percentatges de caiguda al valor afegit brut de cada sector en termes mensuals s’obté un descens afegit del PIB català del 43% el mes de març. Aquest seria el cost mensual en termes de PIB (entorn de gairebé el 50%) pel confinament de la majoria de la població. «L’impacte estimat en el PIB anual dependrà del temps que es prolongui aquesta caiguda» de la productivitat explica la Cambra.

Projeccions

Si el descens fos del 40% i la paralització econòmica actual durés 15 dies, la caiguda del PIB de Catalunya seria de l’1,7%. Però si la caiguda del 40% s’allarga durant un mes, aquest percentatge augmentaria fins al 3,3%. 

L’impacte econòmic a curt termini l’estima la Cambra sobre la base d’un descens de l’activitat que es trasllada a través de la reducció de salaris i beneficis empresarials. Cal tenir en compte que totes les persones que estan fent teletreball, fonamentalment en l’àmbit dels serveis però també una part del personal d’administració en la indústria, continuen contribuint al PIB.

Per als analistes de la Cambra, «és difícil pensar que aquest aturada econòmic pugui prolongar-se més enllà de quatre setmanes». Les activitats més afectades (amb menys d’un 25% d’activitat) serien les artístiques, recreatives i altres serveis. La raó és que no és factible en gaires casos el teletreball i hi ha un percentatge elevat d’autònoms, amb la qual cosa l’efecte «pot ser important», segons la Cambra.

Amb les activitats immobiliàries passa el mateix, hi ha un gran nombre de petites immobiliàries que tindran dificultats per mantenir-se en actiu, mentre que les més grans podran fer-ho amb teletreball.

En els sectors de transport marítim i aeri, i «serveis d’allotjament» i comerç al detall, amb una activitat residual del 25%. Les activitats afectades en un 50% seran les relacionades entorn del transport terrestre, tant per la reducció del servei de transport públic com per l’aturada del transport públic escolar o del sector turístic.

Les activitats menys afectades (mantenen el 75% de l’activitat o més) seran les activitats financeres i assegurances; les activitats professionals, científiques i administratives. Això és així per la possibilitat de fer teletreball. El sector d’informació i comunicacions manté el 75% d’activitat, ja que la premsa (escrita i no escrita) continua plenament activa, i els serveis tecnològics també. Només es veurien afectats les microempreses, els autònoms i els treballadors temporals.

No afectats

Les activitats no afectades són el comerç d’alimentació, gasolineres, farmàcies, premsa i serveis; d’internet i transport de mercaderies. Tampoc s’ha vist afectada l’administració pública i l’educació, que continuen rebent el salari i, en la majoria dels casos, fent teletreball.

Per descomptat, la sanitat i els serveis socials mantenen el 100% d’activitat o fins i tot més (noves contractacions).

Partint d’aquests supòsits, el sector serveis afegit mantindria un percentatge d’activitat del 55%, o el que és el mateix, una reducció del 45% de l’activitat, i per tant, de la seva aportació al PIB.

Indústria

Notícies relacionades

En el cas de la indústria, s’ha fet un exercici similar d’anàlisi d’impacte per part de la Cambra. La indústria amb només un 25% d’activitat és la de transport, indústria tèxtil, fusta i suro, arts gràfiques, maquinària, material elèctric, productes informàtics i resta d’indústria. Entre les menys afectades hi ha la indústria del plàstic i cautxú i indústria metal·lúrgica.

Les activitats industrials no afectades són les activitats extractives, indústria alimentària i begudes, indústria química, indústria farmacèutica, electricitat, gas, aigua i sanejament. Partint d’aquests supòsits, el sector industrial mantindria un percentatge d’activitat del 66% o, el que és el mateix, una reducció del 33% de l’activitat, i per tant, de la seva aportació al PIB.