PLA DE XOC

Les 11 mesures econòmiques del Govern davant el coronavirus, una per una

Pedro Sánchez ha anunciat que es destinaran uns 200.000 milions d'euros al pla de xoc social

zentauroepp52789588 sanchez200314213136

zentauroepp52789588 sanchez200314213136

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha aprovat un pla de xoc econòmic i social per fer front a la crisi del coronavirus a Espanya en el qual agrupa un conjunt de mesures econòmiques d’emergència. El cost total serà d’uns 200.000 milions d’euros, segons ha informat el Govern de Pedro Sánchez. Consulta aquí el reial decret publicat en el BOE.

A continuació, les 11 mesures més rellevants del pla de xoc:

1. Moratòria hipotecària

Aprovació d’una moratòria en el pagament d’hipoteques a persones que hagin reduït els seus ingressos o estiguin en situació d’atur pel coronavirus.

2. Pagament de subministraments

Moratòria en el pagament de subministraments bàsics (aigua, llum i gas) a col·lectius vulnerables. 

3. Bo social

Pròrroga automàtica fins al setembre del bo social a les llars beneficiàries.

4. Atenció a persones grans i dependents

Creació d’un fons específic de contingència per reforçar l’atenció a persones grans, sense sostre i en residències de gent gran i de persones dependents. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros.

5. Flexibilització de la despesa dels municipis

Flexibilització de la regla de despesa perquè els ajuntaments puguin utilitzar el seu superàvit si l’inverteixen en partides d’atenció social tals com atenció a la dependència, serveis socials i tota mena de problemes d’índole social associats a la crisi del coronavirus. S’hi destinaran uns 300 milions d’euros. 

6. Autorització d’ERTOs

S’agilitarà el procés d’autorització d’ERTOs (expedients de regulació temporal d’ocupació). Es consideraran realitzats per força major i es gestionaran ràpid.

7. Cobrament de l’atur en cas d’ERTO

Garantia de prestació d’atur en cas d’ERTO. Tots els treballadors afectats per aquests procediments tindran de dret a cobrar l’atur tot i que no compleixin amb el període de cotització mínim exigit per fer-ho. A més, no es considerarà consumit el temps que duri la percepció d’aquesta prestació (comptador a zero).

8. Pròrroga de la prestació d’atur

Pròrroga automàtica de les prestacions d’atur. Ningú perdrà els seus drets per no poder acudir a les oficines d’ocupació.

9. Impuls al teletreball

Facilitar el teletreball a través d’una dotació «important» a les empreses per a la compra d’ordinadors, mentre permet als treballadors adaptar o reduir la seva jornada laboral per a l’atenció de persones al seu càrrec, sent possible una reducció del 100% de la jornada.

10. Ajuda a l’atenció familiar

Notícies relacionades

Dret a l’atenció familiar per a tots els treballadors sense que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins i tot del 100% o reorganització per atenció d’un familiar fins a segon grau –nets i avis–).

11. Devolució de productes

Interrupció del còmput del termini per a la devolució de productes dels consumidors.