Crisi del coronavirus

Tots els afectats per un ERTO cobraran prestació d'atur, al marge de la cotització prèvia

El temps del tràmit per a un expedient de suspensió d'ocupació es redueix a la meitat i els empresaris queden exempts de pagar les cotitzacions

Els ocupats que s'hagin de cuidar de familiars, fins i tot de segon grau, podran reduir la seva jornada fins al 100%

trabajador-mayor

trabajador-mayor / MIGUEL LORENZO

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern garanteix que tots els treballadors afectats per una suspensió d’ocupació, fruit de la crisi del coronavirus, tindran dret a cobrar prestació d’atur. Independentment de si compleixen o no amb el període de cotització previ exigit en circumstàncies normals. Aquesta és una de les mesures aprovades aquest dimarts en el Consell de Ministres i de la qual ha donat compte el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, en una roda de premsa.

El reial decret que articula un nou paquet de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes del Covid-19 sobre l’economia inclou una agilitació dels processos d’ERTOs i exonera els empresaris que recorrin a aquests expedients de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social dels seus empleats. [Seguiu les últimes notícies en directe sobre el coronavirus]

Una sèrie de mesures demanades per empresaris i els sindicats majoritaris per donar sortida a la situació diícil de gran quantitat de companyies que han vist paralitzada la seva activitat i esperaven millors condicions per enviar les seves plantilles a casa. Pedro Sánchez ha fet una crida explícita a l’empresariat que no efectuïn acomiadaments davant de la paràlisi econòmica. I ha instat que les reestructuracions prioritzin la suspensió de contractes i les reduccions de jornada.

L’Executiu de coalició format pel PSOE i Unides Podem ha assumit en la seva segona bateria de mesures gran part dels consensos tancats la setmana passada entre patronal i sindicats. Una de les principals reformes excepcionals plantejades pels agents socials era suprimir temporalment el període de carència exigit, és a dir, habilitar que aquells treballadors que no haguessin cotitzat un mínim de 180 dies els cinc últims anys també poguessin accedir al subsidi d’atur si es veien afectats per un ERTO, justificat, aquest, per l’impacte del coronavirus. Ampliar la cobertura al màxim de població treballadora possible era una de les prioritats del Ministeri de Treball, i així ha quedat plasmat al reial decret que ha aprovat el Consell de Ministres.

Al marge de les suspensions d’ocupació, el Govern també habilita un augment de la protecció per a aquells treballadors que sí que hagin de personar-se en el seu lloc de treball, però que tinguin familiars a càrrec. Per a ells, el Govern garanteix una reducció de jornada de fins al 100% per a cura de familiars de fins a segon grau, cosa que inclou nets i avis.

«Comptador a zero» i bonificació de cotitzacions

Un altre element en benefici dels treballadors que ha adoptat l’Executiu és el conegut com «comptador a zero». És a dir, que una vegada passin les suspensions d’ocupació derivades de les distorsions econòmiques ocasionades per la pandèmia del Covid-19, als treballadors no se’ls descomptarà l’atur consumit de cara al futur, en cas que aquests treballadors requereixin la prestació una vegada es reestableixi l’activitat econòmica. Els empresaris també rebran ajuts dins del paquet aprovat aquest dimarts i se’ls exonerarà de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors suspesos mentre duri la parada. Segons les últimes dades disponibles de l’Institut Nacional d’Estadística, publicades aquest mateix dimarts, la cotització a la Seguretat Social obligatòria que de mitjana assumeixen els ocupadors ascendeix a 625 euros al mes.

Les dues mesures comportaran un augment de la despesa social, ja que serà l’erari públic el que assumirà el cost de la cobertura dels treballadors afectats. Una altra de les reivindicacions consensuades per CEOE, Cepyme, CCOO i UGT, però que no ha fet seva el Govern ha sigut la d’augmentar l’import de les prestacions a percebre pels treballadors afectats. Presumiblement, amb l’objectiu de no augmentar els costos per a les arques públiques, ja que els agents socials demanaven que els treballadors suspesos d’ocupació rebessin durant l’ERTO el 100% del salari, no el 70% contemplat per llei en circumstàncies normals.

ERTOs més àgils

El període de consultes obert entre una empresa que vol efectuar un ERTO i la part sindical té un període màxim de 15 dies. Un element que ha agilitat el Govern en el seu paquet de mesures extraordinàries i l’ha reduït a set. A què s’afegeixen, en el cas de màxima dilatació del procés, set dies més perquè l’autoritat laboral competent validi el procés. Aquest element serà clau en la nova normativa aprovada, ja que perquè les facilitats impulsades tinguin validesa, l’autoritat laboral haurà d’acreditar causa de «força major». Amb aquesta supervisió, l’Administració pretén evitar que empreses que no hagin sigut afectades en gran manera pel Covid-19, sinó per altres circumstàncies, aprofitin la conjuntura per registrar els seus propis expedients.

Prestació per als autònoms

Notícies relacionades

Les mesures aprovades per l’Executiu també contemplen més protecció per als treballadors autònoms. Sánchez ha anunciat que el Govern garantirà l’agilitació en el cobrament de la prestació per cessament d’activitat per a aquells treballadors per compte propi afectats pel Covid-19. El cessament per activitat és l’equivalent al subsidi d’atur per als autònoms i fins ara el col·lectiu ha denunciat de manera generalitzada les dificultats perquè les mútues que gestionen aquestes prestacions les acabin autoritzant.

Un altre element per garantir la liquiditat dels treballadors per compte propi llançat per l’Executiu és la bonificació de la quota mensual a la Seguretat Social, a falta de concretar-se en el reial decret l’extensió temporal de l’esmentada bonificació.