EFECTES ECONÒMICS DEL CORONAVIRUS

La Cambra recolza el confinament almenys dues setmanes

El president de la institució, Joan Canadell, apel·la a la responsabilitat empresarial per evitar que acomiadaments temporals acabin en EROs

L'organisme es compromet a centrar els seus esforços a analitzar l'evolució de l'impacte i reclama liquiditat per facilitar la sortida ràpida de la crisi

49261270 591

49261270 591 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Comerç de Barcelona recolza les mesures de confinament com a instrument útil per escurçar l’impacte econòmic del brot de coronavirus a Catalunya. Segons el president de la institució, Joan Canadell, la previsió és que el confinament hagi de ser efectiu durant els pròxims 15 dies amb un impacte fort i que aleshores hauria de tornar a avaluar-se la situació i d’anar normalitzant l’activitat empresarial per a una crisi que durarà almenys unes 10 setmanes, segons Canadell. «No haver confinat zones de l’Estat amb alta concentració de casos és d’una enorme irresponsabilitat que portarà conseqüències incalculables per a tota l’economia», va dir el president de la Cambra. 

Canadell va apel·lar a «la responsabilitat dels empresaris a què no transformin els expedients de regulació temporal d’ocupació en processos definitius d’acomiadament». Segons la seva opinió, la clau és que hi hagi prou liquiditat i que s’accelerin els tràmits d’acomiadaments temporals.

Canadell, que va descriure la situació actual com «una crisi que no s’ha viscut mai», va recordar que és necessari apel·lar a la solidaritat empresarial per superar-la. El Consell Consultiu es reunirà aquest dimarts per videoconferència per monitorar la situació i proposar mesures al Govern central. 

Canadell va aconsellar que en alguns sectors s’abordin vacances o el sistema de borsa d’hores per minimitzar l’impacte en els comptes de les empreses. En qualsevol cas, va recordar que la responsabilitat d’ajudar les empreses és de l’Estat i que, com en l’última crisi, hi ha prou recursos per finançar aquests recolzaments i amb la «màxima diligencia». 

Notícies relacionades

«Confiem que sigui una crisi curta, tot i que serà demolidora, i quan encara no ens hem recuperat totalment de la crisi del 2008», va explicar Canadell per videoconferència i en nom del Consell de Cambres, abans d’alertar que aquesta situació «es produeix en un moment de màxima debilitat econòmica d’Espanya, amb una guardiola de la seguretat social pràcticament nul·la i una capacitat d’endeutament que requereix el vistiplau de la supervisió de la UE, que ja ha advertit que no serà il·limitada».

La Cambra de Comerç augura la tramitació de milers d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), la suspensió temporal de pagaments de quotes socials i impostos, per concentrar-se en el pagament de nòmines i altres despeses bàsiques per mantenir la supervivència dels negocis. Per aquesta raó, la Cambra considera que és l’Administració Central l’única que té accés als mercats de deute en condicions favorables i, per tant, «ha d’absorbir la major part dels costos de la crisi, juntament amb el sistema financer al qual es va ajudar en els moments difícils amb sacrificis per part de tothom».