Estat d'alarma

El Govern deixa per a dimarts l'adopció de mesures econòmiques pal·liatives

El vicepresident Iglesias va pressionar sense èxit per avançar en l'aprovació d'actuacions

«No hi ha demores. S'ha d'actuar immediatament», pressionen els sindicats UGT i CCOO

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248

rosas51878852 cuerva garamendi diaz sordo alvarez200312134248 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar aquest dissabte l’aprovació, dimarts que ve, d’un paquet de mesures socioeconòmiques i laborals amb l’objectiu de pal·liar alguns dels efectes derivats de la declaració de l’estat d’alarma. En concret, Sánchez es va referir a la pròxima aprovació de «mesures de recolzament a treballadors, autònoms i famílies». També a «la flexibilització dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE)» i a mesures per impulsar l’activitat econòmica, així com d’altres per impulsar la investigació de la vacuna davant el coronavirus.

El president va admetre que les mesures decretades pel Govern tindran un impacte econòmic «de gran envergadura,», que exigirà «mesures contundents». Davant d’això, va assegurar que «el Govern farà tot el que estigui a la seva mà per esmorteir els efectes socials i econòmics d’aquesta crisi de salut pública». A més, va recordar algunes mesures d’alleujament ja adoptades pel Govern dijous passat, com va ser la possibilitat d’ajornar deutes tributaris de fins a 30.000 euros durant sis mesos que, segons Sánchez, implicarà una injecció de liquiditat d’uns 14.000 milions d’euros a les pimes i els autònoms.

Tensió amb Unides Podem

D’aquesta manera, la declaració de l’estat d’alarma, decretada aquest dissabte per la reunió extraordinària del Consell de Ministres, no es va veure compassada per noves mesures econòmiques de caràcter pal·liatiu, sinó que aquestes hauran d’esperar. Aquesta qüestió va aixecar discrepàncies per part de la vicepresidència de Pablo Iglesias, partidari d’haver adoptat ja noves mesures. El president Sánchez, finalment, les va anunciar en la seva roda de premsa posterior a la reunió, tot i que no les va concretar.

«No era sobre la taula» l’adopció de mesures sociolaborals en la reunió de dissabte, van apuntar fonts pròximes a l’equip econòmic del Govern. Des de Unides Podem es va fer arribar la pressió exercida per Iglesias per a l’aprovació,, aquest mateix dissabte d’algunes mesures socials relatives al pagament d’hipoteques o d’impostos; no obstant, segons les fonts econòmiques consultades, es va considerar que l’estudi d’aquestes mesures podia esperar al dimarts qu ve i que la complexitat jurídica d’altres mesures, com les relatives als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE), també aconsellaven esperar a dimarts.

Queixa sindical

En un comunicat conjunt, les organització sindicals UGT i CCOO van expressar el seu disgust per la nul·la aprovació de noves mesures al Consell de Ministres de dissabte i van remarcar la necessitat «urgent» d’«afegir mesures sociolaborals a les d’alerta sanitària» per «donar solucions a les treballadores i treballadors afectats per la crisi del coronavirus».

«Els dos sindicats acabem de conèixer el paquet de mesures decretades després del Consell de Ministres. Entre elles, no n’hi figura cap de relacionada amb les que dijous passat vam traslladar al Govern i que, en bona mesura, havien sigut consensuades amb les organitzacions empresarials», van afirmar la UGT i CCOO en un comunicat conjunt.

Milers de treballadors afectats

Les centrals sindicals van argumentar que «aquests dies s’estan multiplicant els acomiadaments i els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTE), normalment de suspensió de l’activitat» i que milers de treballadors i treballadores s’estan quedant sense activitat i en molts casos estan perdent la feina.

Notícies relacionades

«És el moment d’actuar perquè la caiguda de l’activitat, producte de la situació d’emergència sanitària que vivim, es canalitzi per fórmules diferents a l’extinció de contractes», segons els sindicats. «No hi ha més demores. S’ha d’actuar per protegir les persones. I s’ha de fer immediatament», van afegir.

«Sabem que s’han de prendre mesures que facilitin el manteniment de les empreses, de liquiditat, de contenció temporal de despeses, però les treballadores i treballadors no es poden quedar a la cua de les mesures a prendre. No és just socialment, no és convenient econòmicament i no és comprensible políticament».