pel coronavirus

La patronal insta a agilitar la tramitació dels ERTO i d'ajuts fiscals

La CEOE i la Cepyme exigeixen agilitar els processos per afrontar expedients temporals de regulació d'ocupació i mesures de flexibilització fiscal

garamendi

garamendi

2
Es llegeix en minuts

Aquest diumenge les patronals CEOE i Cepyme van exigir al Govern l’aplicació ràpida de mesures que accelerin l’aplicació i tramitació d’expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTOs) a més d’ajuts fiscals que permetin trampejar la paràlisi de l’activitat causada pel coronavirus. 

«El Govern d’Espanya ha de posar en marxa mecanismes útils i ràpids que garanteixin la liquiditat a les empreses, especialment a les petites i mitjanes i als autònoms, per evitar la seva fallida immediata i que puguin mantenir l’activitat protegint l’ocupació», han afirmat la CEOE i Cepyme mitjançant un comunicat. 

Des del recolzament exprés al Govern, les patronals es comprometen a complir «els mandats que implica l’estat d’alarma decretat», però reclamen mesures urgents d’índole laboral, «en especial la simplificació i agilitació dels procediments en els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) amb efecte retroactiu i el reconeixement en situacions com l’actual estat d’alarma d’una força major per a la seva presentació».

Cotitzacions socials

A més, en vista de la falta de liquiditat causada per la inactivitat empresarial que es presumeix que durarà unes quantes setmanes, les patronals reclamen «que se suspengui l’obligació de pagament de les cotitzacions per part de les empreses, mentre que, del costat de la persona treballadora, es contempli l’accés a la protecció per atur sense exigir període de carència i sense perjudici del reconeixement de futures prestacions d’atur».

Teletreball

Les patronals consideren que en vista de l’actual crisi sanitària i la necessitat d’implementar mesures de teletreball s’ha de facilitar des de la normativa laboral per al treball des de casa. 

Impostos

En política fiscal, la patronal reclama ajornaments i fraccionaments de pagament de manera automàtica i sense interessos per un termini suficient per a tots els pagaments tributaris que hagin de fer les empreses que hagin tingut una caiguda en els seus ingressos o un increment de les despeses en el 2020 de forma significativa pel Covid-19.

Autònoms

Sobre el col·lectiu dels autònoms, la CEOE reconeix que es troba «en una situació especialment difícil» que també requereix una suspensió de les cotitzacions socials, l’abonament de les baixes des del primer dia i l’articulació d’una prestació per cessament a càrrec d’un fons extraordinari.

Crèdit i factures

Notícies relacionades

«És absolutament necessari i urgent posar en marxa una línia de prou avals públics que faciliti l’accés al crèdit per part de les empreses, especialment de pimes i autònoms, i que les administracions públiques abonin immediatament als seus proveïdors les factures pendents i les que rebin, sense ni tan sols esgotar els terminis que fixa la llei de morositat, així com que s’accelerin les devolucions tributàries pendents».

Centralització

Les patronals recolzen el Govern en les seves decisions «més enllà de les diferències territorials i ideològiques, i en què tota la societat espanyola ha de mantenir-se unida».