TANCAMENT COMERCIAL

Desconcert en el comerç per les mesures del Govern contra el coronavirus

El sector comercial assisteix expectant i sorprès a les decisions del president Torra per al tancament de botigues

zentauroepp52024601 torra200131130154

zentauroepp52024601 torra200131130154

1
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El Govern de la Generalitat va llançar aquest divendres desconcert i noves dosis d’incertesa davant la decisió d’instar la població catalana al confinament pel coronavirus, anunciada pel president de la Generalitat, Quim Torra, a les 21 hores. Primer va ser el conseller d’Interior, Miquel Buch, al plantejar unes primeres i imprecises mesures del Govern per combatre el brot de coronavirus a Catalunya. El Govern va instar a la tarda a tancar tots els espais comercials «que no fossin de primera necessitat» com ara pistes d’esquí, gimnasos i locals de lleure. Les empreses de distribució comercial, cadenes de moda i centres comercials es van veure desbordades en aquell primer moment per una proposta confusa i que no definia amb claredat quins criteris s’havien de seguir per acordar o no el tancament.  

La cadena Desigual va ser la primera a decidir malgrat aquesta indefinició el tancament temporal de totes les seves botigues a Espanya i Portugal per motius de «responsabilitat social».  Després de l’anunci del president, va ser el grup gallec Inditex el que va prendre també la decisió de tancar tots els seus establiments a Espanya. No obstant, persistien els dubtes.  

Al criteri de responsabilitat de les cadenes, es va sumar aquest divendres la presumpció que qualsevol comerç estarà buit aquest cap de setmana hi hagi o no petició de confinament, així que des d’un punt empresarial tot apuntava ja a primera hora de la tarda que el tancament comercial seria aquest cap de setmana generalitzat.  

«De moment, s’està incentivant entre els treballadors la sol·licitud de vacances i estem atorgant permisos retribuïts. Esperem veure com evolucionarà la situació i quines noves mesures haurem d’abordar», van explicar fonts de la cadena de moda Desigual.

Notícies relacionades

La situació sí que és més clara per a les cadenes de distribució alimentària, ja que en qualsevol cas se’ls garantirà l’obertura i el subministrament de productes sigui quines siguin les necessitats de confinament de la població, com ja va confirmar el president de l’associació de fabricants i distribuïdors Aecoc, Josep Maria Bonmatí

El Grup El Corte Inglés havia decidit a mitja tarda tancar els seus centres comercials de la Comunitat de Madrid i el País Basc davant de la situació d’alerta sanitària. En el cas de Catalunya encara no s’havia pres una decisió divendres a la nit.