sector immobiliari

El sector immobiliari alerta de la limitació del preu del lloguer

Les associacions professionals reclamen a l'Administració que actuï per crear un parc públic de vivenda

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Diverses entitats del sector immobiliari –l’Associació de Promotors de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, el Col·legi d’Api i l’Escola d’Administradors de Finques Barcelona-Lleida– alerten que el propòsit del Govern de l’Estat i també el de Catalunyad’aprovar per decret la limitació del preu de l’arrendament de la vivenda no permetrà que aquells sectors de població més desfavorits o en situació de vulnerabilitat vegin augmentades les seves opcions a accedir a una vivenda de lloguer com a conseqüència de l’aprovació d’una normativa d’aquestes característiques.

En un comunicat difós aquest dimecres per aquestes institucions destaquen que «el dret a una vivenda digna ha de ser garantit per l’administració pública amb la implicació i col·laboració del sector privat, però amb l’aprovació d’aquestes mesures, el sector públic està traslladant al sector privat la responsabilitat de donar resposta a la problemàtica de l’escassetat de vivenda social i adoptant mesures que es mostren contràries a la protecció que la propietat privada rep explícitament a l’article 33 de la Constitució».

Parc públic

En aquest sentit, plantegen que la inexistència d’un parc públic de lloguer és responsabilitat de les administracions públiques i no dels propietaris privats. Per això, s’hauria de buscar el just equilibri entre la protecció del llogater i la defensa legítima dels interessos dels propietaris. «Es fa indispensable adoptar mesures que actuïn directament contra l’origen de l’augment del preu de renda de la vivenda, que no és cap altre que l’escassetat d’oferta: no hi ha prou habitatge per proveir la demanda», assenyalen.

Les empreses consideren que el sector públic ha d’adoptar «mesures que incentivin la construcció d’un parc de vivenda social o de renda limitada suficient i estable en el temps mitjançant estímuls fiscals de tot tipus (bonificacions, subvencions, etc.), no amb mesures restrictives de la llibertat de mercat ni penalitzadores».

Notícies relacionades

Apunten, així mateix, que segons dades de l’Incasòl, els 107.712 propietaris privats del parc de lloguer a Barcelona, el 96% (103.410) posseeixen entre una i cinc vivendes. En aquest grup es troba una franja important de petits tenidors que «utilitzen el lloguer per complementar els seus ingressos o la seva pensió de jubilació, entre d’altres. Per tant, la limitació del preu del lloguer no només tindrà un impacte directe en la seva economia domèstica, sinó que provocarà que en molts casos decideixin retirar el seu patrimoni familiar del lloguer per passar-ho a la venda o en altres alternatives alienes al lloguer residencial».