EXPERTS EN INNOVACIÓ

El Bulli busca Leonardos da Vinci

La fundació de Ferran Adrià ElBulli1846 obre un procés per seleccionar un equip de 12 persones per impulsar un centre d'innovació a la cala Montjoi

52479703 601

52479703 601 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

«Les empreses no han d’innovar», va assegurar el xef Ferran Adrià a finals de febrer en una conferència en el congrés de ‘start-ups’ Tech Spirit a Barcelona. Les seves paraules van sonar a provocació entre tants consumats o aspirants a innovadors, però és que la fundació que impulsa Adrià està embarcada en la recerca de 12 talents per canviar el món, i el tema no es presenta fàcil.  

La fundació ElBulli1846 busca 12 persones capaces d’embarcar-se en una aventura del coneixement que els marcarà tant a ells com a la humanitat. L’objectiu més prosaic és impulsar una exposició sobre el coneixement a la cala Montjoi, al lloc que ocupava el restaurant El Bulli, on es mostrin els processos creatius i d’innovació en ple procés, un lab expositiu, defineixen. Els 12 elegits, bíblic número, seran els encarregats de crear un grup multidisciplinari per abordar des d’un punt de vista holístic els processos d’innovació. El repte és unir en aquest peculiar equip intel·ligències múltiples conjurades a buscar sistemes per innovar.

Adrià considera que la innovació ha de ser cosa més d’innovadors que de grans pressupostos, de persones benpensants més que d’apostes polítiques i recursos multidistribuïts. Enveja aliena transmetran aquests Leonardos da Vinci del segle XXI, encarregats de buscar solucions a problemes encara no plantejats i il·luminar amb idees els camins a recórrer en el futur. 

Adrià va confessar als paladins de la innovació del Tech Spirit que la majoria dels aspirants que han intentat afegir-se als 12 magnífics han sigut incapaços de passar un test de 10 preguntes en què una suggereix que s’anomenin una desena d’innovacions mereixedores de tal apel·latiu. Distingir evolució d’innovació és fonamental. Es requereixen més Edison capaços d’inventar la bombeta a partir de l’observació d’una espelma, però aquests espècimens de sàpiens no abunden.

ElBulli1846 «ofereix l’oportunitat de viure una experiència en què reflexionarem, investigarem i experimentarem al voltant de la innovació», expliquen en la convocatòria. «No hi ha dogmes, ni calendaris, ni horaris fixos o rutines. A ElBulli1846 hi ha risc i llibertat», conclou aquesta convocatòria oberta en teoria a qualsevol, al marge de la seva edat.

Adrià, en ple Tech Spirit Barcelona, a la recerca de veritables innovadors.

En la proposta s’ofereixen ingressos modestos només aptes per a espartans de vida bastant coberta i ment efervescent. Uns 7.530,46 euros per a sis mesos, manutenció inclosa, residència a la zona i disposició absoluta, ni horaris ni més obligació que ser fidel a l’objectiu amb il·lusió desbocada. S’acosta un període intens de dedicació gairebé religiosa i expectatives de revolució cultural. 

Notícies relacionades

Amb millor diagnòstic que una expedició suïcida a Mart, els 12 elegits han de completar buits en qualsevol àrea del coneixement i disposar de pensament lateral ben desenvolupat. Reclamen per a tothom ells creativitat i innovació; risc i llibertat; passió i esforç; i honestedat i generositat. I volen que aportin coneixements d’Economia, finances i gestió d’empreses; Filosofia; experiència al món de la restauració gastronòmica; de l’Educació; del disseny gràfic; de la informàtica i les tecnologies; del Periodisme; del Documentalisme; del disseny industrial; de la psicologia; de l’art dramàtic; de la música; de la sociologia...

Leonardo da Vinci va ser capaç d’inventar des del paracaigudes fins a un avió sent un expert cuiner. També va dissenyar un rellotge, un equip de busseig, una bicicleta i ponts giratoris, sent un excepcional pintor. La convocatòria està oberta. Però no es deixin intimidar. La Teoria d’Intel·ligències Múltiples proposada pel psicòleg nord-americà Howard Gardner proposa que l’ésser humà no presenta una intel·ligència única, ja que al llarg de la vida necessita el desenvolupament de moltes àrees del seu coneixement. Bones qualificacions o molts títols no determinen la intel·ligència d’una manera completa. Cadascú és capaç d’aportar alguna cosa, una visió diferent, sigui per la seva edat o per les seves circumstàncies. Tots 12 haurien d’encarnar aquesta selecció del tot, un equip especialitzat a innovar durant els mesos més intensos de les seves vides.