previsions

L'OCDE retalla el creixement mundial pel coronavirus

L'organisme internacional recomana mesures macroeconòmiques d'estímul per mantenir la demanda

ocde / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

L’epidèmia de coronavirus Covid-19 ha portat l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) a revisar a la baixa les seves previsions de creixement de l’economia mundial. L’organisme amb seu a París xifra en  mig punt la caiguda del PIB el 2020 a causa de l’impacte del brot en nombrosos sectors d’activitat.

Si el novembre passat augurava un creixement del 2,9%, en l’informe presentat aquest dilluns sota el títol ‘Coronavirus: l’economia mundial en perill’ el rebaixa a un 2,4% al millor dels escenaris, és a dir, assumint que en el primer trimestre del 2020 es contingui el pic de l’epidèmia a la Xina i a la resta de països afectats.

En el pitjor dels casos, si el virus s’estén provocant un efecte dòmino en les economies de la regió d’Àsia i el Pacífic i en les més desenvolupades de l’hemisferi nord, el PIB mundial podria limitar-se a l’1,5%, la meitat de l’anticipat al novembre, i portar el Japó o la zona euro a la recessió.

«El virus amenaça d’assestar un nou cop a l’economia mundial, ja debilitada per les tensions comercials i polítiques. Els poders públics han d’actuar immediatament per contenir l’epidèmia, apuntalar el sistema sanitari, protegir la població, donar suport a la demanda i llançar un salvavides financer a les llars i empreses més afectades», ha dit l’economista en cap de l’OCDE, Laurence Boone, durant la presentació de l’informe.

Així, recomana posar en marxa mesures fiscals i pressupostàries temporals per esmorteir l’impacte de l’epidèmia als sectors més colpejats pel descens de l’activitat, com els sectors dels serveis, els viatges, el turisme, l’automòbil i l’electrònic.

També creu necessari injectar liquiditat en el sistema perquè els bancs ajudin les empreses amb problemes de tresoreria. «Si l’epidèmia es propagués molt més, els països del G-20 haurien d’actuar de manera coordinada per donar suport als sistemes sanitaris i adoptar mesures pressupostàries i monetàries per restablir la confiança», afirma l’informe.

Per tant, defensa mesures macroeconòmiques d’estímul per recuperar la confiança i tipus d’interès baixos que contribueixin a mantenir la demanda en les economies més exposades a l’epidèmia

«Els governs han de garantir mesures eficaces de salut pública per prevenir la infecció i el contagi, polítiques de recolzament als sistemes sanitaris i els seus treballadors, així com protegir els ingressos dels grups socials vulnerables i les empreses», assenyala l’estudi.

L’OCDE reclama, en primer lloc, recolzament fiscal per als serveis de salut, incloent-hi la provisió de prou recursos per garantir un nivell adequat de personal i de mesures de control, a més de mesures de prevenció i contenció.

L’organització assenyala també la importància d’adoptar mesures per esmorteir els efectes adversos de l’epidèmia sobre els grups socials més vulnerables, implementant mesures de flexibilitat a la feina, així com donant suport temporal als treballadors de baixa no remunerada.

El club dels països desenvolupats redueix les perspectives de creixement de la Xina, que patirà una contracció del 0,8% i caurà per sota del 5% aquest any. En el cas de la zona euro, l’expansió es quedarà en el 0,8%, tres dècimes menys que abans de la irrupció del virus.

L’OCDE revisa a la baixa el creixement en totes les economies del G-20 i en especial les més connectades amb la Xina, com ara Corea, el Japó i Austràlia, on calcula que l’impacte de la crisi contraurà el PIB un 0,3%, 0,4% i 0,5%, respectivament. 

Si es compara l’actual epidèmia de coronavirus amb el SARS del 2003, la principal diferència és que l’economia global està ara més interconnectada i que la Xina és molt més rellevant en la producció mundial –especialment en el sector digital, farmacèutic i transports– el comerç i el turisme.

Notícies relacionades

«Això magnifica els efectes econòmics col·laterals del xoc a la Xina», indica l’estudi. «Fins i tot si el pic del brot dura poc i en els pròxims mesos es recupera la producció i la demanda, llastarà substancialment el creixement mundial el 2020», avisa l’organisme.

Les restriccions que afecten els viatges i les cancel·lacions de visites, vols, fires i esdeveniments també estan tenint dures conseqüències a molts sectors i l’OCDE adverteix que això «pot continuar així durant un temps».

Temes:

OCDE